ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Όλοι εμφανίζουν εαυτόν στον επόμενο γύρο

Εκλογές ΝΔ: Όλοι εμφανίζουν εαυτόν στον επόμενο γύρο
Φωτογραφία αρχείου από συγκέντρωση στην Ρηγίλλης Ευρωκίνηση Γουλιέλμος Αντωνίου

Με λιγότερες από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου στη ΝΔ και τα επιτελεία των υποψηφίων, πέραν από την αισιοδοξία που εκπέμπουν για το τελικό αποτέλεσμα, εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης εκτιμά πως είναι εφικτή η επικράτηση από την πρώτη Κυριακή αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συνεργάτες του θεωρούν πως η διαφορά από τον δεύτερο θα είναι τέτοια που κανείς δεν θα θελήσει να πάει σε δεύτερο γύρο.

Σε κάθε περίπτωση αν και αρχικά όλοι στο στρατόπεδο Μειμαράκη εκτιμούσαν πως στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου θα είχε απέναντί του τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πλέον υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Στην περίπτωση πάντως που Μητσοτάκης και Γεωργιάδης μείνουν πιο πίσω, ο Βαγγέλης Μειμαράκης πιστεύει πως θα λάβει τη στήριξή τους. Ισχυρό χαρτί για τον κ. Μειμαράκη η στήριξη της κομματικής βάσης και των βουλευτών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Τα προγνωστικά των συνυποψηφίων του του δίνουν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση.

Βέβαιος για νίκη στον πρώτο γύρο δηλώνει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος και προσδοκά στην ψήφο κυρίως των νέων ανθρώπων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο αλλά και για την παράταξη, όπως δηλώνει, είναι να καταφέρει μέχρι την Κυριακή νέους ανθρώπους που επιθυμούν μια ουσιαστική αλλαγή και μια διαφορετική φωνή να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Εάν τελικά η αναμέτρηση πάει σε δεύτερο γύρο συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα θεωρούν πως απέναντί του θα έχει τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Ισχυρό χαρτί πάντως για τον περιφερειάρχη Μακεδονίας είναι οι νέοι άνθρωποι που θα πάνε να ψηφίσουν αλλά και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που έχει στη Βόρειο Ελλάδα. Οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του τον βλέπουν βασικά για τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο.

Έτοιμος για την έκπληξη εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θεωρεί πως θα είναι στον δεύτερο γύρο και με υψηλά μάλιστα ποσοστά. Συνεργάτες του πρώην υπουργού θεωρούν πως ο ίδιος κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων για τη σοβαρότητά του αλλά και για τη στρατηγική που έχει για το μέλλον της ΝΔ και κυρίως πως είναι έτοιμος να αποτελέσει μια καθαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης περάσει στον δεύτερο γύρο πίσω από τον Βαγγέλη Μειμαράκη, όπως θεωρούν στο επιτελείο του, τότε εκτιμούν πως όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Οι άλλοι τρεις πάντως θεωρούν πως παίζει για την τρίτη θέση, υπό προυποθέσεις όμως ακόμα και για τη δεύτερη.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έπαιξε σε αυτή την προεκλογική περίοδο το χαρτί του δυναμικού ηγέτη που θα κάνει τη ζωή δύσκολη στην κυβέρνηση. Ο ίδιος θεωρεί πως θα μπει στον δεύτερο γύρο και πως από εκεί και πέρα θα μπορεί να κάνει την έκπληξη. Στόχος του να κινητοποιήσει και να πείσει τους ψηφοφόρους πως μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται, όπως λέει, η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και πάλι. Τα προγνωστικά των υπολοίπων των θέλουν στην τέταρτη θέση με καλά όμως ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ένα αποτέλεσμα που θα κριθεί από τον αριθμό των πολιτών που θα πάνε να ψηφίσουν και κυρίως από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, κάτι που ουσιαστικά μπορεί να μετρηθεί μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες και αρχίσει η καταμέτρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ