Αλ. Τσίπρας: Ζήτημα εβδομάδων τα καλά νέα για το χρέος
Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την πορεία της Αριστεράς, γράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Με σταθερά βήματα για την ανάκαμψη και τη δημοκρατία», κάνοντας παράλληλα και επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τα άλλα πολιτικά κόμματα.
«Η συζήτηση (για την ελάφρυνση του χρέους) είναι, ήδη, στο τραπέζι και είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα», γράφει ο κ. Τσίπρας στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών».
«Μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους – ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο... Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, ώστε μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ‘ποσοτική χαλάρωση’, να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το ίδιο λένε πλέον και οι θεσμοί», εκτιμά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή της ανάπτυξης θα έρθει μαζί με την ελπίδα αφού «σε πείσμα όλων των προβλέψεων, όλων των δυσκολιών που προκύπτουν από μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και σε πείσμα των ‘προφητών της διχόνοιας και της καταστροφής’, που επενδύουν πολιτικά στην αποτυχία, η στιγμή που ο τόπος θα γυρίσει σελίδα, είναι, πλέον κοντά».
Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ένα τελευταίο «κομμάτι μιας δύσκολης διαδρομής» και εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και αυτές τις δυσκολίες, όπως έκανε μέχρι στιγμής. «Η νέα εποχή για την Ελλάδα θα είναι μια εποχή σταθερότητας. Μια εποχή κανονικότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μια εποχή εδραιωμένης κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει πως «σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, δεν μπορούμε, ούτε πρόκειται να αφήσουμε πίσω εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα 6 χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας. Καμία ανάπτυξη και καμία παραγωγική ανασυγκρότηση δεν οικοδομείται σε κοινωνικά ερείπια».
Η Αριστερά – σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα – «ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση του τόπου, ίσως στη πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Για άλλους κακή τύχη, για τους γνώστες, όμως, της ιστορίας αναμενόμενο. Η ιστορία ποτέ δε θυμάται την αριστερά για τα εύκολα, μα για να βγάλει το φίδι από τη τρύπα».
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως μπορεί όσοι υπηρετούν την Αριστερά να είναι νέοι στην εξουσία, όμως όχι και στη σχέση με την κοινωνία. «Η Αριστερά προέρχεται από τον λαό και όχι από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες και τα funds. Γι’ αυτό και αντέχει. Αν κάποιοι εντυπωσιάζονται από την αντοχή της κυβέρνησης, απλά, δεν έχουν κατανοήσει αυτή την στενή ιστορική σχέση που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, ανάμεσα στην κοινωνία και την Αριστερά... Η δύναμη αυτής της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού και η σχέση τιμής που έχουμε μαζί του. Με αυτή τη δύναμη, προχωράμε με σταθερά βήματα προς τους στόχους μας. Κλείνουμε τον επώδυνο κύκλο της επιτροπείας, και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.
Απαντώντας στην κριτική για τα αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και δη για αυτές του καλοκαιριού του 2015, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως «καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό που μειώνει κατά 22 δισ. στη τριετία τη λιτότητα, χωρίς ωστόσο να την καταργεί».
Ο ίδιος κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για επίμονες προσπάθειες ανακοπής της «εξόδου της χώρας από την κρίση και την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της», καθώς όπως ο κ. Τσίπρας εκτιμά «ενδιαφέρονται για ένα και μοναδικό πράγμα: την επιστροφή τους στην εξουσία μαζί με ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων που για δεκαετίες αντιμετώπισε το κράτος ως λάφυρο και ως εργαλείο για την ικανοποίηση των κάθε είδους ελίτ».
Ως κύριο εκπρόσωπο αυτής της τάσης ορίζει «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που) υπονόμευσε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, και επιχειρεί το ίδιο με την δεύτερη. Ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές στο θέμα του χρέους, συνδέοντας ευθέως την επίλυσή του με ένα «τέταρτο Μνημόνιο».
Παράδειγμα αυτού η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον ξένων επενδυτών, λέει. «Μίλησε με τα χειρότερα λόγια για τις προοπτικές της οικονομίας και ζήτησε εκλογές», επισημαίνει ο πρωθυπουργό, ενώ θέτει το ερώτημα: «Μήπως μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι μιλά σε κομματικό κοινό; Δυστυχώς όχι».
Και απαντά: «Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει στρατηγικό σχέδιο την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, προκειμένου να χρεώσει στην Αριστερά τη κρυφή της ατζέντα, ένα ‘4ο μνημόνιο’ σκληρής λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης». Άλλωστε, «στην πραγματικότητα, το σχέδιο της Νέα Δημοκρατίας είναι ένα: Να φανεί χρήσιμη στους πιο ακραίους κύκλους του διεθνούς και του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου και ταυτόχρονα να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αριστερά».
Μεγάλο μέρος του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται στια αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Ο πρωθυπουργός γράφει: «Οφείλουμε να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να συμμετέχει. Αυτή ακριβώς είναι η λογική με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στον κοινωνικό διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με την επιδίωξη, οι τομές που θα εισαχθούν προς συζήτηση στην προβλεπόμενη κουνοβουλευτική διαδικασία, να έχουν ένα ουσιαστικό ριζοσπαστικό αποτύπωμα».
«Μέσα σε ένα μόλις χρόνο γίναμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εκεί που παλιότερα κανείς δε μας πλησίαζε, τώρα επισκέπτονται τη χώρα μας, διαδοχικά, ξένοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή. Γιατί αποδείξαμε, με τεράστια και συστηματική προσπάθεια η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Έχει φωνή και υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες», αναφέρει ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, κλείνοντας το άρθρο του.