ΑΓΟΡΕΣ

Οι βρετανοί επενδυτές υποδέχονται θετικά τη νίκη των εργατικών - Ώθηση σε FTSE 100 και στερλίνα

Οι βρετανοί επενδυτές υποδέχονται θετικά τη νίκη των εργατικών - Ώθηση σε FTSE 100 και στερλίνα
AP/Alberto Pezzali

Η ιστορική νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές δίνει ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά του Λονδίνου, όπου ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 25 μονάδων στα 8.262.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι Εργατικοί ξεπέρασαν το όριο που απαιτείται για να κυβερνήσουν μόνοι τους, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ παραδέχθηκε την ήττα του. Ο Κίρ Στάρμερ, ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και δήλωσε νικητής τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο FTSE 100 άνοιξε περίπου 0,28% υψηλότερα και γρήγορα ξεπέρασε το 0,33%, με τους κατασκευαστές και τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να είναι μεταξύ των «οδηγών» της ανόδου. Σημειώνεται πως ο δείκτης χθες κατέγραψε τη καλύτερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Παράλληλα, ο FTSE 250 που είναι περισσότερο εστιασμένος στην εγχώρια αγορά ενισχύθηκε κατά 1,8% και αν καταφέρει να κρατήσει τα κέρδη θα αποτελέσει υψηλό διετίας.

Στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας εβδομάδας ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την επιστροφή στην εξουσία του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο κατά 0,4% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τις 26 Ιουνίου, το γερμανικό χρηματιστήριο DAX άνοιξε ενισχυμένο κατά 0,34%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατά 0,09%.

Την ίδια ώρα η στερλίνα ενισχύεται ελαφρώς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, διαπραγματευόμενη πάνω από τα 1,27 δολάρια, και παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη έναντι του ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των γκολντ κινούνται χαμηλότερα.

Αισιοδοξία για τα ομόλογα

Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από την ψηφοφορία, η Citigroup και η TD Securities χαρακτήρισαν τις εκλογές «σε γενικές γραμμές θετικές» για τα βρετανικά ομόλογα, επισημαίνοντας τη σχετική πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες δαπανών, περιορίζοντας θεωρητικά το περιθώριο για περαιτέρω δανεισμό που θα επιβάρυνε τις τιμές των ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ