Ασυμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη - Απογοήτευση εξέφρασε ο ΠτΒ
Ανανεώθηκε:
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής , καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των «τριών πέμπτων» ώστε να επιλεγεί νέος Συνήγορος του Πολίτη - Έντονη η αντίδραση της κυβέρνησης: «Ανεύθυνση και επιζήμια η αντιπολίτευση»
Η σημερινή Διάσκεψη, είχε ως αντικείμενο την επιλογή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς η θητεία του Νυν Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει για 2,5 ετών περίπου, παραμένει ωστόσο στη θέση του καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον διάδοχό του.
Για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς απέδωσε στον «κατακερματισμό» της Βουλής – με τα εννέα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές, να έχουν δικαίωμα ψήφου στη Διάσκεψη – και υπογράμμισε ότι κάνει άθλο. οι στοιχειώδες, όπως είναι η συμφωνία σε ζητήματα όπως το παραπάνω. Ταυτοχρόνως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε τη στάση της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη, λόγω της οποίας κατέστη άκαρπη η σοβαρή συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση «ανεύθυνη και επιζήμια» για τον ελληνικό λαό.
Σημειώνεται ότι επί 29 παρόντων (από 30) μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, 15 μέλη της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, επτά μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΟ Σπαρτιάτες) δήλωσαν «παρών», ενώ επτά μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εκπρόσωποι ανεξαρτήτων βουλευτών) είπαν όχι στην πρόταση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότου ο κ. Ποττάκης τελειώνει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου.
Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του κ. Ποτάκη ήδη από τις 21 και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ο κ. Ο Ποττάκης παρουσίασε την έναρξη της έρευνας του για το ναυάγιο της Πύλου, στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Προφάσεις εν αμαρτίες για ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν την “μέθοδο”... “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” για να αιτιολογήσουν την ανεξήγητη εν πολλοίς στάση τους, αφού η ψήφος τους για “παρών” που οδήγησε τελικώς στο να “κοπεί” ο κ. Σωτηρόπουλος, δεν εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα – όπως η επάρκεια του προσώπου για το αξίωμα - αλλά σε προφάσεις εν αμαρτίαις.
«Η εκβιαστική σπουδή του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση ότι θα καταργήσει την πλειοψηφία των 3/5, επιβεβαιώνει τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για εχθρική στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στον κ. Ποττάκη και τις έρευνες που διεξάγει μεταξύ άλλων για το ναυάγιο της Πύλου, τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο», ανάφερε η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι το κόμμα της ψήφισε «παρών» για λόγους ανεξάρτητους από τη διοικητική και επιστημονική επάρκεια του κ. Σωτηρόπουλου, κυρίως για την όλη μεθόδευση επιβολής αυτής της επιλογής και για τον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει στο θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών και ευρύτερα στη μη προάσπιση και στη μη εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και 2,5 χρόνια κωλυσιεργεί στο θέμα της αντικατάστασης του Συνηγόρου του Πολίτη, οδηγώντας σε παράταση τη θητεία του κ. Ποττάκη. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη στήριξη και την υπεράσπιση των ανεξάρτητων αρχών ζήτησε να κληθεί σε ακρόαση ο κ. Ποττάκης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να μας ενημερώσει για τις εκκρεμότητες της Αρχής και ειδικότερα για σημαντικές υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το ναυάγιο της Πύλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης, λόγω της αρνητικής τοποθέτησης της αντιπολίτευσης, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη, υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταγγέλλει την αντιπολίτευση για την ανευθυνότητα σε βαθμό που να καθίσταται εν τέλει επιζήμια.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαρινάκης, σε ανακοίνωσή του, η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή ήταν ακόμα επεισόδιο στο συνεχές έργο με τίτλο «Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση», που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών εδώ και χρόνια και απ' ό,τι φαίνεται ότι έχει. και συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε για νέο Συνήγορο του Πολίτη τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, διακεκριμένο ακαδημαϊκό, καθηγητής πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του Ειδικού Παρατηρητηρίου του LSE. Ο κ. Σωτηρόπουλος σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς και αποτελεί ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και αποδεδειγμένης επιστημονικής βιομηχανίας.
Δυστυχώς, η πρόταση του Προέδρου τη Βουλή δεν αποδεκτή, γιατί δεν επετεύχθη η απαιτούμενη εκ του νόμου αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5. Η πρόταση για τον κ. Σωτηρόπουλο έλαβε 15 από τις 29 ψήφους, δηλαδή μόνο τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν κοινή στάση, ψηφίζοντας «παρών» και στην πραγματικότητα ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη και μάλιστα περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.
Προφασίστηκαν ότι η εκλογή του Δημήτρη Σωτηροπούλου θα διακινήσει τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου. ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές και προσπαθώντας ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι ευθέως προσβλητικές για τον προτεινόμενο Συνήγορο του Πολίτη, είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι ο κ. Τασούλας είχε κάνει για πρώτη φορά την ανάγκη εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, λόγω λήξης της θητείας του προηγούμενου, πριν από την ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών για το ναυάγιο του Πύλου που έγινε στις 9.11.2023» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προσθέτει τέλος ότι "Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ακόμη δείγμα ότι η υποθετική αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Η Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα που θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».