ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια μαύρη τρύπα «έφαγε» τόσο μεγάλο μέρος του γαλαξία της που… αποκοιμήθηκε

Τεράστια μαύρη τρύπα «έφαγε» τόσο μεγάλο μέρος του γαλαξία της που… αποκοιμήθηκε

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας ενώ καταναλώνει τη μάζα του γαλαξία που την περιβάλλει

Jiarong Gu

Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα φαίνεται να έχει «ρουφήξει» πόση πολλή μάζα από τον γαλαξία που την περιβάλλει, που…. έπεσε σε λήθαργο, δήλωσαν επιστήμονες.

Με μία μάζα περίπου 400 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας, αυτή η τεράστια μαύρη τρύπα έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει το 40% του γαλαξία που τη φιλοξενεί, σε σύγκριση με το συνηθισμένο 0,1%, αναφέρει ο Independent.

Eρευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να εντοπίσουν αυτή τη μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν, που χρονολογείται μόλις 800 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και περιγράφουν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Αλλάζει τα δεδομένα

Αυτό το εύρημα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας τόσο νωρίς στην εξέλιξη του σύμπαντος, η οποία όμως δεν μεγαλώνει πλέον, θέτει σε αμφισβήτηση τα υπάρχοντα μοντέλα για το πώς αναπτύσσονται οι μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι μαύρες τρύπες περνούν σύντομες περιόδους εξαιρετικά γρήγορης ανάπτυξης και στη συνέχεια μεγάλες περιόδους αδράνειας.

Οταν «κοιμούνται», οι μαύρες τρύπες είναι πολύ λιγότερο φωτεινές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό τους. Παρά την αδράνειά της, η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα εντοπίστηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της.

«Το πρώιμο σύμπαν κατάφερε να δημιουργήσει τέρατα, ακόμη και σε σχετικά μικροσκοπικούς γαλαξίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ignas Juodžbalis από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας του Cambridge.

Οι ερευνητές διεξήγαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να μοντελοποιήσουν πώς αυτή η αδρανής μαύρη τρύπα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο μέγεθος τόσο νωρίς στο σύμπαν. Διαπίστωσαν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν να υπερβούν το προβλεπόμενο όριό τους (όριο Eddington) για σύντομες περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ακολουθούμενες από μεγάλες περιόδους αδράνειας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μαύρες τρύπες, όπως αυτή, πιθανότατα τρώνε για πέντε έως δέκα εκατ. χρόνια και κοιμούνται για περίπου 100 εκατ. χρόνια.