ΕΛΛΑΔΑ

Η Λήδα Μαρία Μανθοπούλου είναι ένα «αργυρό» παράδειγμα θάρρους και ελπίδας

Η Λήδα Μαρία Μανθοπούλου είναι ένα «αργυρό» παράδειγμα θάρρους και ελπίδας
Λήδα Μαρία Μανθοπούλου, Παραολυμπιονίκης στα 100 μέτρα Τ38

Η Λήδα Μαρία Μανθοπούλου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του ανθρώπινου πείσματος και της δύναμης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, προκειμένου να ξεπεράσει τα απρόοπτα και τις δυσκολίες που προκύπτουν στον δρόμο του

Με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, στα 100 μέτρα της κατηγορίας Τ38, η ίδια μάς δίνει ένα «μάθημα ζωής» για το πώς μπορούμε να βρίσκουμε το «φως» σε κάθε αντιξοότητα.

Από μικρή ηλικία, η Λήδα είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον αθλητισμό. «Ξεκίνησα τον αθλητισμό όταν ήμουν 7 χρονών. Είναι για εμένα ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος να ηρεμώ και να ξεχνιέμαι μέσα στο γήπεδο», λέει χαρακτηριστικά. Η αγάπη της για τον αθλητισμό την οδήγησε σε μία πορεία γεμάτη αγώνες, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου. Ο μεγαλύτερος «αγώνας», ωστόσο, που έδωσε με τον ίδιο της τον εαυτό ήταν το 2023, όταν σε ηλικία μόλις 18 ετών, διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και η ζωή της πήρε μια απρόσμενη τροπή.

Δείτε στο βίντεο όσα μάς αναφέρει η 19χρονη Παραολυμπιονίκης, Λήδα Μαρία Μανθοπούλου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και την απώλεια του πατέρα της.

Η πρόκληση της διάγνωσης

Η Λήδα μάς εξομολογείται πως η διάγνωση έφερε μαζί της φόβο και αβεβαιότητα. «Όταν έμαθα για την σκλήρυνση και τι είναι, φοβήθηκα πάρα πολύ», θυμάται, συμπληρώνοντας πως οι γιατροί είχαν αντικρουόμενες απόψεις: Κάποιοι πρότειναν την πλήρη διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας, άλλοι τη συνέχιση υπό όρους, ενώ κάποιοι την προέτρεπαν να ακολουθήσει το ένστικτό της. Η απόφασή της να απομακρυνθεί προσωρινά από το στάδιο ήταν δύσκολη, αλλά απαραίτητη. «Χρειάστηκα έξι μήνες για να ξαναμπώ στον αθλητικό χώρο. Ήταν μία άσχημη περίοδος της ζωής μου», αναφέρει.

Παράλληλα, η Λήδα αντιμετώπισε και άλλες προσωπικές δοκιμασίες, όπως την απώλεια του πατέρα της, γεγονός που επιβάρυνε τη ψυχολογία της. Ωστόσο, μέσα από αυτές τις δυσκολίες, βρήκε το κίνητρο να συνεχίσει.

«Σκέφτηκα ότι δεν θα το ήθελε να τα παρατήσω. Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω όσο καλύτερα μπορώ», τονίζει.

A7409585.jpg

Η επιστροφή στον στίβο

Η επιστροφή της στο στίβο δεν ήταν εύκολη. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης, όπως τα μουδιάσματα και οι σπασμοί, έκαναν την προπόνηση πρόκληση. «Κατά τη διάρκεια της κούρσας, ανάλογα με τη θερμοκρασία, αρχίζω να μουδιάζω και να έχω σπασμούς», εξηγεί. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Με πείσμα και υπομονή, προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες για να αποδώσει στο μέγιστο.

«Στην αρχή είχα αποφασίσει να εγκαταλείψω τον πρωταθλητισμό και πήγαινα στο γήπεδο όποτε ήθελα να ξελαμπικάρω, να ξεσκάσω λίγο, για να ηρεμήσει και η ψυχολογική μου υγεία, μαζί με τη σωματική. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου, όμως, κατάλαβαν ότι θέλω κάποιο χρόνο για να ξαναμπώ μέσα σε όλο το κλίμα του πρωταθλητισμού. Οπότε, όταν ένας πολύ καλός μου φίλος ήρθε και μου είπε ότι μπορώ να συμμετάσχω στην Παραολυμπιάδα, στην αρχή δίστασα γιατί λέω έχω πόδια, έχω χέρια, βλέπω κανονικά, δεν με εμποδίζει κάτι από το να συμμετέχω με τους “κανονικούς” ανθρώπους, τους αρτιμελείς όπως τους λένε. Αλλά μετά, συμβουλευτήκαμε ανθρώπους και από την Ολυμπιακή Επιτροπή και πιο έμπειρους ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα και όντως μπορούσαμε, δηλαδή δεν «έκλεβα» ουσιαστικά κάποια θέση από κάποιον άλλον που δεν το άξιζε λιγότερο ή περισσότερο από μένα», σχολίασε η Λήδα.

Η απόφασή της να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι δεν ήταν αυτονόητη, όμως γρήγορα συνειδητοποίησε πως ήταν παραπάνω από απαραίτητη για να δώσει έμπνευση σε άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάτι αντίστοιχο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, η Λήδα ένιωθε την παρουσία του πατέρα της δίπλα της, ενώ, όπως υπογραμμίζει, αυτή η «παρουσία» ήταν που τη βοήθησε να είναι ψύχραιμη και συγκεντρωμένη στον στόχο της. Φυσικά, η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου ήταν η δικαίωση της προσπάθειάς της, ενώ η επιστροφή στη Λάρισα συνοδεύτηκε από μία ανευ προηγουμένου υποδοχή, με πλήθος κόσμου να την επευφημεί. «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία να με αναγνωρίζουν στον δρόμο και να μου μιλούν με τόσο θαυμασμό», λέει.

Η νέα σελίδα και οι επόμενοι στόχοι

Η επιτυχία στο Παρίσι είναι μόνο η αρχή. Η Λήδα συνεχίζει τις σπουδές της στη Γυμναστική Ακαδημία στα Τρίκαλα, ενώ προετοιμάζεται για νέες αγωνιστικές προκλήσεις. Παράλληλα, ονειρεύεται να δημιουργήσει έναν σύλλογο για άτομα με αναπηρίες στη Λάρισα, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό. «Θέλω να δώσω την ευκαιρία σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να βρουν τη χαρά που βρήκα και εγώ», αναφέρει η 19χρονη Παραολυμπιαονίκης.

Η Λήδα Μαρία Μανθοπούλου είναι η ζωντανή απόδειξη ότι, παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. «Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας, αλλά και να μην αφήνουμε τις δυσκολίες να μας σταματούν. Ο αθλητισμός βελτίωσε τη ζωή μου και μου έδωσε έναν νέο αέρα. Εύχομαι να μπορώ να εμπνεύσω και άλλους να κάνουν το ίδιο», τονίζει μεταξύ άλλων.

Η ιστορία της Λήδας, άλλωστε, δεν είναι μόνο μια ιστορία επιτυχίας, αλλά και ένα κίνητρο για περισσότερη συμπερίληψη, αποδοχή και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2024

Συντελεστές:

• Content Director | Σοφία Μαυραντζά • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Αρχισυνταξία | Ιωάννα Κατσίμπα • Head of Design | Γρηγόρης Κολλάρος • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ