ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φωτιά της Μέσης Ανατολής «καίει» τις Βρυξέλλες – Αγώνας δρόμου για τις μεταναστευτικές ροές

Η φωτιά της Μέσης Ανατολής «καίει» τις Βρυξέλλες – Αγώνας δρόμου για τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή να εντείνουν τους φόβους για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως χώρα υποδοχής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε μια άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να έχουν μία πλατφόρμα να συζητήσουν την επόμενη αντίδρασή τους και τα επόμενα βήματά τους.

Πρόκειται για ένα άτυπο συμβούλιο που δεν υιοθετήθηκαν αποφάσεις. Ωστόσο οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το πώς θα συντονίσουν τις ευρωπαϊκές ενέργειες όσον αφορά στο Λίβανο, το Ισραήλ και όσον αφορά τους άλλους εταίρους στη διεθνή κοινότητα.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι.

Σε εγρήγορση η Ευρώπη

Στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις. Οι Βρυξέλλες καλούνται να βρουν κοινές λύσεις με στόχο να να μπει «φρένο» στις αφίξεις μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Κομισιόν ήδη αποφάσισε να στείλει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, προκειμένου να καλυφθούν «οι πιο έκτακτες ανάγκες, όπως προστασία, τρόφιμα, καταφύγια και υγειονομική περίθαλψη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ πώς η «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επείγουσα» τη στιγμή που συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Τον περασμένο Μαϊο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε πώς η ΕΕ δίνει 1 δισ. στον Λίβανο, ως οικονομικό πακέτο.

Τι σχεδιάζει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση «ακτινογραφώντας» τις γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για μία ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Λίβανος είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο. 1,5 εκατομμύριο προέρχονται από τη Συρία ενώ περίπου 200.000 είναι Παλαιστίνιοι.
Η Αθήνα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί σε πιθανές προκλήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει τη νόμιμη και ελεγχόμενη μετανάστευση.

Σε εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη.

Ιδιαίτερο χρόνο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφιέρωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του ομιλία στου Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που θα είναι ευρείας κλίμακας πόλεμος.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την σύσταση για αποφυγή των επισκέψεων στον Λίβανο, αλλά και την αναχώρηση όσων επισκεπτών βρίσκονται ακόμη στη χώρα.

Συνομιλίες Σολτς - Μελόνι για το μεταναστευτικό

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελονι και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν να είναι σε επαφή με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής και εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία προ ημερών εστίασαν στο μεταναστευτικό αλλά και στην κίνηση Βερολίνου να υιοθετήσει ελέγχους στα χερσαία σύνορα του.

Σε σχέση με την απόφαση του Βερολίνου που υπονομεύει τη Συνθήκη Σένγκεν, από την την ελληνική πλευρά τονίζεται, ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν αλλά και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου.