ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίωξη και διάσωση 29 μεταναστών στη Σάμο - Εντοπίστηκαν άλλοι 18 στην Σύμη

Καταδίωξη και διάσωση 29 μεταναστών στη Σάμο - Εντοπίστηκαν άλλοι 18 στην Σύμη

Σκάφος του Λιμενικού

EUROKINISSI/KONTAΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟ (φωτογραφία αρχείου)

Σαρανταεπτά μετανάστες μεταξύ των οποίων δώδεκα παιδιά εντόπισε και διέσωσε το Λιμενικό σήμερα (29/09) σε Σάμο και Σύμη.

Μάλιστα σε μία από τις δύο επιχειρήσεις διάσωσης σημειώθηκε και καταδίωξη καθώς ο χειριστής του ταχύπλοου που μετέφερε τους 29 μετανάστες δεν συμμορφώθηκε στις εντολές των λιμενικών.

Αναλυτικότερα, το Λιμενικό ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου σκάφους που προερχόταν από τις τουρκικές ακτές και κατευθυνόταν προς τις βορειοανατολικές ακτές του Αγαθονησίου.

Αμέσως, στην περιοχή μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που εντόπισε το ταχύπλοο.

Ο χειριστής του ταχύπλοου, σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του περιπολικού σκάφους, ώστε να σταματήσει και ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού περισυνέλεξε τους 29 αλλοδαπούς επιβαίνοντες του ταχύπλοου (14 άντρες, 6 γυναίκες και 9 ανήλικα παιδιά), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Πυθαγορείου και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου.

Ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής του ταχύπλοου, ωστόσο, συνελήφθη ως διακινητής των υπολοίπων για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών» και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα».

Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το μέσο μεταφοράς καθώς και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Και στη Σύμη 18 μετανάστες

Σε μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών προχώρησε σήμερα το Λιμενικό, αυτή τη φορά στη Σύμη.

Συγκεκριμένα, 18 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία Αγίου Γεωργίου (15 άνδρες και 3 ανήλικα παιδιά).

Στη συνέχεια, με τη συνδρομή έτερου ΠΛΣ, τους περισυνέλλεξαν και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Σύμης.

Οι άνθρωποι δήλωσαν πως αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το Μποζμπουρούν της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, ενώ κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ έκαστος στον χειριστή του ταχύπλοου για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ο οποίος μετά την αποβίβασή τους διέφυγε προς τα έναντι τουρκικά παράλια

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.