ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Καμία μεταναστευτική στρατηγική δε θα έχει αποτέλεσμα με νέα ανάφλεξη στο Λίβανο

Παναγιωτόπουλος: Καμία μεταναστευτική στρατηγική δε θα έχει αποτέλεσμα με νέα ανάφλεξη στο Λίβανο

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος

INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τη φράση «η μεταναστευτική στρατηγική των συνόρων της Ελλάδας έως τώρα κινούνταν στα σωστά επίπεδα», όμως «καμία στρατηγική δεν έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ο Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος , από τη Βουλή, προέβλεψε ότι θα προκύψουν «κύματα εκατομμυρίων προσφύγων».

Προσέθεσε ότι αναπόφευκτα από αυτούς που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι τότε όλες οι στρατηγικές «πάνε στράφη» και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης της κρίσης.

Υπογράμμισε ότι για την κρίση αυτή, η Ελλάδα προετοιμάζεται όσο μπορεί, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της Ελλάδας και όλης της και του Δυτικού κόσμου να αντιμετωπίζει κύματα προσφυγών από περιοχές όπου ξεσπούν εμπόλεμες συγκρούσεις.

Σχετικώς με την παρατήρηση του βουλευτή της Νίκης, Ν. Οικονομόπουλου, σχετικώς με την αρωγή της ΕΕ προς τη χώρα μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεταν για το 2015 – 2021, όταν το πρόβλημα βρισκόταν σε ανάφλεξη, 3,4 δις ευρώ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει και για την περίοδο 2021 – 2027 κατά το ποσό των 1,6 δις. Στο σημείο αυτό, ενημέρωσε ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, η χώρα μας θα ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο επισήμανε ότι η Ευρώπη συμπαρίσταται.

Αναφερόμενος στη νέα στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η Γερμανία δεν έχει κλείσει ακριβώς τα σύνορα της, εφαρμόζει εκτεταμένους ελέγχους. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει τέτοιους ελέγχους. Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από αυτούς τους ελέγχους. Δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών. Ούτε μας ζητήσανε ούτε δεχόμαστε να το συζητήσουμε. Και η Ελλάδα κάνει επιστροφές, πάνω από 6.000 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες. Προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πραγματοποιούνται».

Τέλος, στην ερώτηση του κ. Οικονομόπουλου, πως δικαιολογείται σε όλη την Ευρώπη ο μέσος όρος παροχής ασύλου να είναι 46% και στη χώρα μας είναι 68% και μήπως η διαδικασία στην Ελλάδα «γίνεται, όχι για να εξεταστεί πραγματικά εάν είναι κάποιος πρόσφυγας αλλά για να μπορέσει να φύγει νομότυπα από τη χώρα και να πάει στη βόρεια Ευρώπη», ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κάποτε μας επέκριναν ότι αργούμε στην απόδοση ασύλου και τώρα μας λένε «γιατί πάτε τόσο γρήγορα και έρχονται γρήγορα». Ειδικότερα για την εκτίμηση του ερωτώντος βουλευτή ότι με την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής θα στέλνονται πίσω παράνομοι μετανάστες με τραίνα και λεωφορεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι μέχρι πρότινος, τα γερμανικά δικαστήρια δικαίωναν όσους προσέφευγαν σε αυτά, με το αιτιολογικό ότι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερες σε επίπεδο κοινωνικών παροχών. «Αυτή όμως η απόφαση της γερμανικής νομολογίας, είναι του 2011. Είναι προφανές ότι από το 2011 μέχρι το 2024 άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο στην χώρα μας. Αναμένω ότι αυτό θα διαπιστωθεί από τους Γερμανούς. ανοίγοντας το δρόμο για κάποιες αποσπασματικές και πολύ σποραδικές επιστροφές. Ούτε με τραίνα, ούτε με βαπόρια, ούτε με λεωφορεία ούτε με αεροπλάνα. Είναι ζήτημα αν κάποιες δεκάδες έχουν εντοπιστεί από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην Γερμανία» κατέληξε.