ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία «καυτά» μέτωπα της Κυβέρνησης εν μέσω θέρους

Τα τρία «καυτά» μέτωπα της Κυβέρνησης εν μέσω θέρους

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME NEWS

Αντιμέτωπη με το τέρας της ακρίβειας που στερεί πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο παραμένει η Κυβέρνηση, μόνο που σε αυτό έρχεται να προστεθεί η διαχείριση των εκρηκτικών αυξήσεων στο ρεύμα, αλλά και οι ανησυχίες των πολιτών για την εξαήμερη εργασία, την ώρα που το Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί επανασύνδεση με τη «βάση» του κόμματος.

Η πανευρωπαϊκή στρέβλωση στην αγορά ενέργειας έγινε επώδυνα αντιληπτή στους πολίτες τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως ανεξαρτήτως των αιτίων, τα αποτελέσματά της πρέπει να αντιμετωπιστούν εθνικά και αυτό αποτελεί κορυφαία πρόκληση για την Κυβέρνηση.

Και αυτό διότι με τα χέρια σηκωμένα ψηλά, για μια ακόμα φορά η Ευρώπη απλά παρακολουθεί τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη να ταλανίζονται οικονομικά από τις ανεξέλεγκτες τιμές της ενέργειας και αποδεικνύεται ανέτοιμη να σβήσει τη φλόγα πριν γίνει πυρκαγιά.

Πού οφείλονται οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Κυβέρνηση και ειδικοί εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος στη διασύνδεση των βαλκανικών χωρών με το κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ και οι υπόλοιπες διασυνδέσεις βασίζονται σε ένα δίκτυο ως επι το πλείστον απαρχαιωμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες μονάδες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι εκτός λειτουργίας, ενώ Ιταλία και Αλβανία πραγματοποιούν συντηρήσεις στα δίκτυα τους.

Είναι όμως αυτές οι διασυνδέσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και τη ζήτηση και ως εκ τούτου και τις τιμές της ενέργειας.

Ανάγκη για μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας

Η λύση είναι μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερες διασυνδέσεις απαντά η Κυβέρνηση και τονίζει πως δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζει ένα μεγάλο “πακέτο” για την δημιουργία μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας.

Το ζήτημα όμως είναι ότι παρ’ ότι εδώ και καιρό οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί παρελθόν, η Ευρώπη, η οποία έχει αναλάβει και το βάρος της Ουκρανίας, αποδεικνύεται δυσκίνητη. Το ότι η Ουκρανία καλύπτει τις ενεργειακές τις ανάγκες από την Ευρώπη, ενώ στο παρελθόν τις κάλυπτε από τη Ρωσία λένε ειδικοί, είναι κάτι που έχει λειτουργήσει ως παράγοντας ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου και κατα συνέπεια της τιμής του ρεύματος.

Αν προστεθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η μειωμένη συνεισφορά κάποιων ΑΠΕ, ιδίως υδροηλεκτρικών λόγω άνυδρου χειμώνα, τότε το θερινό κοκτέιλ γίνεται “μολότοφ”.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση εξήγγειλε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ελέγχου στην αγορά ρεύματος, που θα προλαμβάνει τις στρεβλώσεις.

Πρόκειται στην ουσία για τον μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν και θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Μόνο που αυτά που θα προτείνει στις Βρυξέλλες η Αθήνα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα…

Ο «πονοκέφαλος της εξαήμερης εργασίας

Την ίδια ώρα φουντώνει η ανησυχία των πολιτών μετά τη νομοθέτηση της εξαήμερης εργασίας υπό προϋποθέσεις. Αυτή την ανησυχία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως μετατρέπει τη χώρα σε πειραματόζωο, ενώ υπόσχεται και κατάργηση της ρύθμισης αν βρεθεί μελλοντικά στην εξουσία.

Να αποκρούσει κάθε τέτοια προσπάθεια και να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την Εργάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπ. Εργασίας από τις 326.500 επιχειρήσεις της χώρας, αίτημα για εξαήμερη εργασία μέχρι τώρα, υπέβαλαν μόλις 690, δηλαδή το 0,076% των επιχειρήσεων.

Ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε θεσμοθέτηση της 6ημερης εργασίας επιμένει η Κυβέρνηση, αλλά μία έκτακτη βάρδια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μάλιστα για συγκεκριμένα παραρτήματά τους, οι οποίες, όπως φαίνεται αντιστοιχούν σε λιγότερες από 1 στις 1000.

Κυβέρνηση: «Υποχωρεί ο πληθωρισμός τροφίμων»

Στον αντίποδα των καλών νέων για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, βρίσκεται μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ακριβότερη (το 2023) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 10% σε μια γκάμα 41 κατηγοριών επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων και κατατάσσεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη όμως η έκθεση Στουρνάρα προβληματίζει, καθώς παρουσιάζει μακροσκοπικά μία άλλη εικόνα, βάσει και της οποίας οι πολίτες αξιολογούν το έργο της Κυβέρνησης.