ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ρεύμα - Ποια μέτρα εξετάζονται για στήριξη των πολιτών

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ρεύμα - Ποια μέτρα εξετάζονται για στήριξη των πολιτών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι τρόποι με τους οποίους θα μπει «φρένο» στις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη (16/7) στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Με την αύξηση στις τιμές της μεγαβατώρας να προσεγγίζουν το 200%, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα εξετάζεται είτε το ενδεχόμενο εκ νέου φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είτε το ενδεχόμενο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι, από την Κυριακή 7 Ιουλίου η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανατιμηθεί κατά 195,8%. Από τα 64,67 ευρώ, στα 190,13 ευρώ στις 12 Ιουλίου, με το άλμα να αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ