ΚΟΣΜΟΣ

Τζέι Ντι Βανς: Όταν ο αντιπρόεδρος του Τραμπ τον χαρακτήριζε «Χίτλερ της Αμερικής»

Τζέι Ντι Βανς: Όταν ο αντιπρόεδρος του Τραμπ τον χαρακτήριζε «Χίτλερ της Αμερικής»

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον εκλεκτό του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι στις 15 Ιουλίου, 2024

AP Photo/Carolyn Kaster

Με σκληρή γλώσσα έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς και εκλεκτός του για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ εφόσον εκλεγεί Αμερικανός πρόεδρος.

Ο «σκληροπυρηνικός» Βανς είναι μόλις 39 ετών και θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων.

Στη Γερουσία, ο Βανς ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ και η ψήφος του αποτύπωνε τη βούληση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Αντιτάχθηκε σε ένα νομοσχέδιο για την Ουκρανία νωρίτερα φέτος, υιοθετώντας την κριτική του Τραμπ για παροχή περισσότερης βοήθειας. Έχει επίσης στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

«Χίτλερ της Αμερικής ή κυνικός κόπανος αν τον Νίξον»

Ο Βανς ωστόσο, δεν ήταν πάντα ένθερμος οπαδός του Τραμπ αντίθετα ήταν σφοδρός επικριτής του, κάτι που φρόντισαν να αναδείξουν οι Δημοκρατικοί μετά την επιλογή του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Σε ιδιωτικό μήνυμα στο Facebook το 2016, ο Βανς διερωτήθηκε εάν ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι ο «Χίτλερ της Αμερικής» σε συνομιλία με πρώην συγκάτοικό του. Έγραψε ο πως ο Τραμπ είναι είτε αυτό, είτε «κυνικός κόπανος όπως ο Νίξον».

Συνομιλούσε με τον συγκάτοικό του στη νομική σχολή του Γέιλ Τζος ΜακΛόριν, που σήμερα είναι γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια, όπως αναφέρει το Politico.

Το 2021 δήλωσε μετανιωμένος για σειρά tweets που είχε κάνει κατά του Τραμπ τα οποία και έχει πλέον διαγράψει. Στις αναρτήσεις αυτές επέκρινε τον Τραμπ για τις θέσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό και για τις απόψεις του για τους μουσουλμάνους.

Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς

Γεννημένος το 1984 στο Middletown του Οχάιο ο Βανς προέρχεται από μια εργατική οικογένεια κυρίως σκωτσέζικης-ιρλανδικής καταγωγής. Κατατάχθηκε στους πεζοναύτες για τέσσερα χρόνια και υπηρέτησε στο Ιράκ πριν πάει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου έλαβε πτυχία στις πολιτικές επιστήμες και τη φιλοσοφία.

Από εκεί, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Γέιλ και στη συνέχεια έγραψε ένα επιτυχημένο απομνημονεύμα, το οποίο ορισμένοι κριτικοί περιέγραψαν ότι προσφέρει ένα παράθυρο σε μια συντηρητική λευκή εργατική τάξη που συχνά παραβλέπεται.

Το 2017, ο Βανς επέστρεψε στο Οχάιο από την Καλιφόρνια, όπου εργαζόταν στη βιοτεχνολογία, και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση επιχειρηματικών κεφαλαίων με την υποστήριξη του ιδρυτή του PayPal Πίτερ Θιλ.

Ο Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο Τζέι Ντι Βανς έχει… παρελθόν με τον Τραμπ, στον οποίο ασκούσε έντονη κριτική το 2016, ενώ έξι χρόνια μετά, ο Τραμπ αναφέρθηκε ταπεινωτικά δημοσίως για εκείνον, παρότι στο μεταξύ ο Βανς ενέκρινε την υποψηφιότητά του το 2022.

Πλέον, ο Βανς, πρώην επιχειρηματίας, βετεράνος και συγγραφέας, έχει υιοθετήσει τη λαϊκιστική ατζέντα του πρώην προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ