ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια συνομωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - Νέα βίντεο

Φουντώνουν τα σενάρια συνομωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - Νέα βίντεο

Οι πράκτορες του Τραμπ προσπαθούν να τον φυγαδεύσουν μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

AP Photo/Gene J. Puskar

Νέα στοιχεία και οπτικό υλικό έρχονται συνεχώς στο φως για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Μυστική Υπηρεσία. Το FBI έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, ενώ η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου. 

Ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, παραδέχθηκε ότι έχουμε να κάνουμε με «μεγάλη αποτυχία» και δεσμεύτηκε οι Αμερικανοί να λάβουν απαντήσεις για το πώς και γιατί αυτή συνέβη.

Με νέα δεδομένα και στο πολιτικό πεδίο ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει τις επόμενες του κινήσεις του από το Μιλγουόκι, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Mάλιστα πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και θα λάβει επισήμως το χρίσμα.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με ηχητική ανάλυση, οι πυροβολισμοί προήλθαν από 3 διαφορετικά όπλα. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την προσωπικότητα του δράστη.

Μάλιστα, παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.

Παράλληλα, στην πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, τη Δευτέρα είπε ότι η υπηρεσία θα «συμμετάσχει πλήρως» σε μια ανεξάρτητη επανεξέταση που διέταξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και είπε επίσης ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για «κάθε εποπτική ενέργεια».

Η Τσιτλ, η οποία διορίστηκε από τον Μπάιντεν το 2022, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο σχέδιο ασφαλείας της Υπηρεσίας για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτής της εβδομάδας στο Μιλγουόκι και είπε ότι έχουν γίνει αλλαγές στις λεπτομέρειες ασφαλείας του Τραμπ μετά το περιστατικό του Σαββάτου.

Νέο βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Παράλληλα, βίντεο δείχνει τον επίδοξο δολοφόνο Τόμας Μάθιου Κρουκς να σέρνεται στην οροφή από όπου πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - ενώ θεατές τον δείχνουν στους αστυνομικούς που βρίσκονται κοντά.

Το βίντεο που ανέβηκε στο X κατέγραψε ανήσυχους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση να παρατηρούν τον Κρουκς να σέρνεται στην οροφή και να απογοητεύονται όλο και περισσότερο καθώς οι αστυνομικοί αγνοούν τον συναγερμό τους καθ' όλη τη διάρκεια του κλιπ των 52 δευτερολέπτων.

«Κοιτάξτε, όλοι δείχνουν», λέει ο άνδρας πίσω από την κάμερα του βίντεο, ενώ ο κόσμος δείχνει και κοιτάζει κατευθείαν τον Κρουκς, ο οποίος φαίνεται καθαρά στην οροφή.

Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών ΗΠΑ: Το προσωπικό κινήθηκε γρήγορα

Αναφερόμενη στο περιστατικό, η διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, σημείωσε πως «το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας επί του εδάφους κινήθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, με την ομάδα των ελεύθερων αντισκοπευτών μας να εξουδετερώνει τον σκοπευτή και τους πράκτορές μας να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Όπως είπε, μετά το περιστατικό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας στην Πενσυλβάνια που εργάστηκε για να διατηρήσει την ακεραιότητα του τόπου του εγκλήματος μέχρι να αναλάβει την έρευνα το FBI. Σημείωσε ακόμα ότι έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Μπάιντεν για τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Η ίδια δήλωσε «πεπεισμένη για το σχέδιο ασφαλείας που έχει θέσει σε εφαρμογή ο συντονιστής του RNC της Μυστικής Υπηρεσίας μας και οι συνεργάτες μας, το οποίο αναθεωρήσαμε και ενισχύσαμε στον απόηχο των πυροβολισμών του Σαββάτου. Τα σχέδια ασφαλείας για Εκδηλώσεις Εθνικής Ειδικής Ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτα. Καθώς οι συνελεύσεις προχωρούν, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου, η Μυστική Υπηρεσία θα προσαρμόζει συνεχώς τις δραστηριότητές μας όπως είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τους συμμετέχοντες στη συνέλευση, τους εθελοντές και την πόλη του Μιλγουόκι. Εκτός από τις πρόσθετες βελτιώσεις ασφαλείας που προσφέραμε στον πρώην πρόεδρο Τραμπ τον Ιούνιο, έχουμε επίσης εφαρμόσει αλλαγές στα στοιχεία ασφαλείας του από το Σάββατο για να διασφαλίσουμε τη συνεχή προστασία του για το συνέδριο και το υπόλοιπο της εκστρατείας».

«Η Μυστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την τεράστια ευθύνη της προστασίας των σημερινών και πρώην ηγετών της δημοκρατίας μας. Είναι μια ευθύνη που παίρνω απίστευτα σοβαρά και δεσμεύομαι να εκπληρώσω αυτήν την αποστολή», τόνισε.

Φουντώνουν τα σενάρια συνομωσίας

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Αλλοι μιλούν για έναν σκοπευτή που έδρασε με «εντολές» του προέδρου Μπάιντεν ή του «βαθέος κράτους» και άλλοι για ένα σκηνοθετημένο περιστατικό που είχει σκοπό «να κάνει τον πρώην πρόεδρο ήρωα».

Για παράδειγμα, το βίντεο σε κοντινό πλάνο μιας «ύποπτης» που συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Μπάιντεν» ή μια φωτογραφία με πράκτορες ασφαλείας να κρατούν χαμογελώντας τον ματωμένο Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησαν μαζικά στην πλατφόρμα X, στα αγγλικά, στα γαλλικά ακόμη και στα πορτογαλικά ως «απόδειξη» ότι η επίθεση ήταν «οργανωμένη» και «σχεδιασμένη».

Τι και αν η γυναίκα με το καπέλο κρατούσε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πλακάτ με τους διπλανούς της «Τζο Μπάιντεν, απολύεσαι», και η φωτογραφία των μελών των μυστικών υπηρεσιών πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα photoshop, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου: οι φήμες πλημμυρίζουν το διαδίκτυο μετά τη συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το Σάββατο.

Αμέτρητοι χρήστες του διαδικτύου προσπάθησαν επίσης να ταυτοποιήσουν οι ίδιοι τον δράστη, με κάποιους να ισχυρίζονται ψευδώς, συγκεκριμένα, ότι ήταν ένας Ιταλός YouTuber.

Το βίντεο με έναν άνδρα να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του μέσα στο αυτοκίνητό του και να αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν ο δολοφόνος κυκλοφόρησε επίσης ευρέως, αν και πολλά αμερικανικά μέσα το θεώρησαν μια φάρσα.

Για τον ερευνητή πολιτικών επιστημών Τζούλιεν Γκάιρι, η συλλογική υστερία του Σαββατοκύριακου γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη, «σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε και με μια προσωπικότητα σαν αυτή». «Θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν εμφανιζόντουσαν θεωρίες συνωμοσίας...», τόνισε.

Πόσω δε μάλλον που το πλήθος εικόνων, επίσημων και ερασιτεχνικών, του συμβάντος έδωσαν «τη δυνατότητα η συζήτηση να... ξεφύγει», όπως είπε.

Η ίδια η απόπειρα δολοφονίας, τονίζει ο Γκάιρι, «προσδίδει αξιοπιστία λόγω του ότι είναι ένας άνθρωπος που απειλείται, ότι ίσως ήθελε επίσης να ηγηθεί πολύ ισχυρών μαχών ενάντια σε υποτιθέμενες απόκρυφες δυνάμεις - για παράδειγμα το "βαθύ κράτος"».

Το «βαθύ κράτος» είναι μια δημοφιλής θεωρία στους αμερικανικούς ακροδεξιούς συνωμοσιολογικούς κύκλους, ιδιαίτερα στο κίνημα QAnon, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα είδος παράλληλου μυστικού κράτους που κινεί τα νήματα του κόσμου προς όφελος συμφερόντων ιδιωτικών ομάδων.

Ο δημοσιογράφος Άντονι Μάνσουι, ειδικός στη αμερικανική συνωμοσιολογική "σφαίρα", υπογραμμίζει «την αρκετά απίστευτη αντίδραση από κεντρώους και δημοκρατικούς κύκλους», οι οποίοι κατήγγειλαν αμέσως ένα σκηνοθετημένο συμβάν, με το hashtag #staged να κάνει επίσης το γύρο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύ γρήγορα, λογαριασμοί χρηστών υποστηρικτών των Δημοκρατικών ανέφεραν ότι το αίμα στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ψεύτικο και ότι η Μυστική Υπηρεσία (υπεύθυνη για την προστασία του Τραμπ) ενορχήστρωσε το συμβάν μαζί με τον πρώην πρόεδρο.

Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Άντονι Μάνσουι, «ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις φαντασιώσεις θεωριών συνωμοσίας». «Το συμβάν μπορεί να εγείρει ερωτήματα», «αλλά υποκύπτουμε σε συνωμοσίες όταν κάποιος ξεκινάει μια σταυροφορία που βασίζεται σε μη επαληθευμένα στοιχεία», τόνισε.

Ένα σφάλμα στο οποίο υπέπεσαν ορισμένοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ένας συνδυασμός τριών παραγόντων που "κινούν" τη μηχανή συνωμοσίας: πολύ έντονος ακτιβισμός, κοινωνικοπολιτικό τραύμα και υποβάθμιση του συστήματος», που ωθεί τους ανθρώπους, «όταν δεν μπορούν πλέον, εξαιτίας αυτών των παραγόντων, να περιμένουν τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, να αναρωτιούνται: "ποιος ωφελείται από το έγκλημα;"

Η ευκολία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει ο Μάνσουι, μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους προς την ιδέα ότι «συμμετέχουμε όλοι στην έρευνα/συλλογική υστερία».

«Βλέπουμε σημάδια αυξημένης συνωμοσιολογίας και στα δύο αμερικανικά πολιτικά στρατόπεδα», αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Μίσους στο Διαδίκτυο, σε συνέντευξη στην Washington Post. «Οι θεωρίες συνωμοσίας παρέχουν μια απλή ιστορία για να δώσουν σε όλους έναν λόγο να μην αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

«Από το 1967-68, έχετε περίπου μεταξύ 70 και 80% των Αμερικανών, από όλες τις κοινωνικοδημογραφικές και κοινωνικοπολιτικές ομάδες, που είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Κένεντι (που δολοφονήθηκε το 1963) ήταν θύμα συνωμοσίας», υπενθυμίζει ο Γκάιρι. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 1981, έρχεται επίσης στο μυαλό όλων.

Τα ερωτήματα για λάθη των Αρχών

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις προετοιμασίες της υπηρεσίας μετά τον πυροβολισμό του Σαββάτου.

Μεταξύ των ανησυχιών και των ερωτημάτων είναι πώς ένας ελεύθερος σκοπευτής μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην ταράτσα περίπου 150 μέτρα από τη θέση του πρώην προέδρου στο βάθρο σε μια υπαίθρια συγκέντρωση.

Η ταράτσα ήταν ένα γνωστό τρωτό σημείο πριν από το συμβάν, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται δύο πηγές εξοικειωμένες με τις επιχειρήσεις της Μυστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η τοποθεσία του σκοπευτή ήταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, εγείροντας ερωτήματα τόσο για το μέγεθος της περιμέτρου όσο και για ενέργειες που είχαν γίνει για την ασφάλεια του κτιρίου American Glass Research, καθώς και για το πώς ο σκοπευτής μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην ταράτσα.

Εκτός από το ζήτημα της πρόσβασης, ερώτημα τίθεται για το ότι η οπτική γωνία από την ταράτσα μέχρι την περιοχή του βάθρου του Τραμπ θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί.
Ο Κρουκς δεν θα έπρεπε να μπορεί να δει απευθείας τον Τραμπ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας στο ABC News τη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος των Μυστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών είπε στο CNNi ότι η Υπηρεσία δεν έλεγξε το κτήριο από το οποίο ο Κρουκς πυροβόλησε τον Τραμπ, αλλά αντ' αυτού στηρίχτηκε στις τοπικές Αρχές για να διασφαλίσουν την ασφάλεια σε εκείνη την τοποθεσία. Εδώ γεννάται το ερώτημα, μήπως οι Μυστικές Υπηερεσίες βασίστηκαν υπέρμετρα στην τοπική αστυνομία.

Η Μυστική Υπηρεσία συνεργάζεται τακτικά με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές για να βοηθήσει στην ασφάλιση εκδηλώσεων, όπως συμβαίνει στο Μιλγουόκι. Επιπλέον, η Μυστική Υπηρεσία χρησιμοποίησε δύο τοπικές ομάδες αντισκοπευτών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Τραμπ, εκτός από δύο ομάδες αντισκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος δεν γνώριζε τη στιγμή της έρευνας του CNNi ποια τοπική υπηρεσία θα έπρεπε να ήταν υπεύθυνη για το κτήριο.

Αν και οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που μίλησε στο BBC δήλωσε ότι προσπάθησε μάταια να ενημερώσει την αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία για έναν πιθανό ελεύθερο σκοπευτή που ανέβηκε σε στέγη κτιρίου έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Εδώ προκύπτει το ερώτημα, γιατί οι προειδοποιήσεις από το κοινό αγνοήθηκαν, αν μεταβιβάστηκαν στους αρμόδιους, ή δεν εφαρμόστηκαν.

Ένα ακόμα ερώτημα, είναι αν οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν αρκετούς πόρους στη διάθεσή τους, για να προστατεύσουν τον Τραμπ λίγες μέρες προτού πάρει επίσημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «απόλυτα ψευδή» τον ισχυρισμό ότι αρνήθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ αίτημα για παροχή πρόσθετης ασφάλειας, ενώ και το FBI απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Τέλος, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι Μυστικές Υπηρεσίες έδρασαν γρήγορα για να απομακρύνουν τον Τραμπ από το βάθρο. Όπως φαίνεται σε πλάνα από το περιστατικό, οι πράκτορες σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω από τον πρόεδρο αμέσως μετά τον πυροβολισμό, ωστόσο φαίνεται να σταματούν, όταν ο Τραμπ τους ζητά να πάρει τα παπούτσια του. Εκεί είναι που ύψωσε και τη γροθιά του. Ένας βετεράνος των Μυστικών Υπηρεσιών, είπε στους New York Times ότι δεν έπρεπε να περιμένουν.

Με τρία όπλα η επίθεση

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα φέρνει στο φως της δημοσιότητας εύρημα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτει το CNNi. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρώην Αμερικανού προέδρου ήταν τρία, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το αν ο δράστης είχε συνεργούς.

Υπενθυμίζεται ότι, το FBI σε ανακοίνωσή του την Κυριακή (14/7) ανέφερε ότι ο δράστης έδρασε μόνος του.

Οι τρεις πρώτες βολές προέρχονταν από το φερόμενο όπλο Α, οι επόμενες πέντε από το όπλο Β και η τελική «ακουστική ώθηση» από ένα πιθανό όπλο Γ, σύμφωνα με ηχητική ανάλυση από του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης Ιατροδικαστική, Καταλίν Γκριγκόρας και του Ερευνητικού Συνεργάτη του ιδίου ιδρύματος, Κόουλ Γουάιτκότον.

Η ηχητική ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ένοπλος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 109,72 με 119,78 μέτρων από το πόντιουμ του Τραμπ, σύμφωνα με τον ειδικό ιατροδικαστή Ρόμπερτ Μάχερα. Αυτό το συμπέρασμα ταυτίζεται με την ανάλυση του CNNi ότι ο ένοπλος βρισκόταν σε μια ταράτσα σε απόσταση 119,78 έως 149,96 μέτρων από το πόντιουμ, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Δεν διευκρινίζεται εάν η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης είχε στην κατοχή του 3 όπλα, ότι υπήρχαν ενδεχομένως συνεργοί ή εάν οι πυροβολισμοί τελικά προέρχονταν από τους ελεύθερους σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας.

Βίντεο - ντοκουμέντο με τον δράστη να ανεβαίνει στη σκεπή

Την ίδια ώρα, νέο βίντεο προτού σημειωθεί η αιματηρή επίθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό φαίνεται ο 20χρονος ένοπλος να ανεβαίνει στη σκεπή και να παίρνει θέση ξαπλωμένος για να πυροβολήσει. Στο ντοκουμέντο αυτό πολίτες να φωνάζουν: «Αστυνόμε εδώ είναι κάποιος στη σκεπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ