ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Πώς ο Τραμπ «αναγεννάται από τις στάχτες του» - Τι αλλάζει στην εκστρατεία του

Ανάλυση CNNi: Πώς ο Τραμπ «αναγεννάται από τις στάχτες του» - Τι αλλάζει στην εκστρατεία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ένοπλη επίθεση σε βάρος του

AP Photo/Evan Vucci

Την «τράπουλα» της προεκλογικής εκστρατείας «ξαναμοιράζει» η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα (15/7) ως ένας ήρωας. 

Πάνω από 24 ώρες μετά, η απόπειρα του Σαββάτου (13/7) έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα «συγκλονιστικό εθνικό τραύμα», σύμφωνα με ανάλυση του CNNi.

Όμως, τόσο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική, με την οποία θα μπορούν να απορροφήσουν τους πολιτικούς κραδασμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί ο Τράμπ το σοκαριστικό αυτό γεγονός αποτυπώθηκε στην πρώτη του δήλωση μετά την απόπειρα:

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενώσω ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Examiner.

Ο «σταθμός» του συνεδρίου

Τα πρώτα συμπεράσματα για το πώς επέδρασε η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου, αναμένεται να εξαχθούν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ θα εμφανιστεί σε ένα συνέδριο μπροστά σε πολλούς οπαδούς που τον είδαν ως εκ θαύματος να γλιτώνει από τα πυρά ενός επίδοξου δολοφόνου, για να διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Τα τρομερά γεγονότα του Σαββατοκύριακου εκτιμάται πως θα ενισχύσουν τον έλεγχο του κόμματός του.

Όμως, παρά το σοκ των τελευταίων ημερών, η πολιτική θα γεμίζει πάντα ένα κενό - ειδικά μετά από μια πολιτική τραγωδία. Η εικόνα του Τραμπ με αίματα να έχουν γεμίσει το πρόσωπό του και μια σφιγμένη γροθιά, ενώ οι Μυστικές Υπηρεσίες τον φυγαδεύουν ήταν μια χειρονομία που πιθανότατα θα καθορίσει την καριέρα και τη ζωή του.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», είπε ο Τραμπ στη New York Post. «Έχουν δίκιο και δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική εικόνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα είναι βέβαιο ενόψει τον αμερικανικών εκλογών. Σε ένα έθνος που ήταν ήδη βαθιά διχασμένο, η πολιτική επιρροή του Τραμπ, αλλά και του Μπάιντεν είναι πιθανότατα κλειδωμένη. Κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σε μια «χούφτα» πολιτείες είναι εκείνες που κρατούν τη μοίρα του Λευκού Οίκου - και το μέλλον του έθνους στα χέρια τους.

Οι τακτικές επιλογές του Τράμπ

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Μιλγουόκι στην κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναμένεται μετά βεβαιότητας να αναδείξει επίσημα τον Τράμπ υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ο πρώην πρόεδρος είπε στους υποστηρικτές του στο Truth Social την Κυριακή (14/7) ότι σχεδίαζε να καθυστερήσει το ταξίδι του δύο ημέρες «αλλά τελικά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν «σκοπευτή» ή έναν επίδοξο δολοφόνο να με αναγκάσει να αλλάξω τον προγραμματισμό μου».

Ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει την απόπειρα δολοφονίας ως καταλύτη για μια λιγότερο εμπρηστική ρητορική. Μια τέτοια στροφή στη στρατηγική του θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση σε μια εποχή που πολλοί Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται. Ωστόσο, με την συμπεριφορά που είχε στο παρελθόν δύσκολα θα κάνει τους ψηφοφόρους του να τον πιστέψουν.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να εντάξει την απόπειρα δολοφονίας στους ισχυρισμούς του για προσωπική δίωξη από μια άμορφη «αριστερά» που επιδιώκει να συντρίψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, να τερματίσει την ελευθερία του μέσω των δικαστηρίων και ακόμη και να του αφαιρέσει τη ζωή.

Βέβαια, τα κίνητρα του μοναχικού ένοπλου που έβαλε στόχο τον Τραμπ είναι μέχρι στιγμής ασαφή καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Εάν ο Τραμπ διαχειριστεί την απόπειρα σε βάρος του ως μια ευκαιρία για «εκδίκηση», η τρέχουσα πολιτική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

Πάντως, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί εξέδωσαν εκκλήσεις για ηρεμία μετά την ένοπλη επίθεση- όπως και οι Δημοκρατικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ