ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εστιάζουν στην κυβέρνηση - Υποβαθμίζουν το θέμα των αποχωρήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Εστιάζουν στην κυβέρνηση - Υποβαθμίζουν το θέμα των αποχωρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΙNTIME NEWS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

«Θα επιμείνουμε στον αντιπολιτευτικό απέναντι στην κυβέρνηση λόγο μας, ο οποίος θα εμπλουτιστεί με προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη», σχολιάζουν στο CNN Greece πηγές του ΣΥΡΙΖΑ  μετά και τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στη Βουλή στη συζήτηση για το φορολογικό.

Συνεδριάζει, εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη και ώρα 16.00 εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.

Βασικό θέμα συζήτησης- πέρα βεβαίως κι αναπόφευκτα και η πολιτική επικαιρότητα ύστερα από τη συγκρότηση της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς- θα είναι ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή, εξάλλου, θα μετασχηματιστεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στην οποία θα συμμετέχουν κι όσοι από τους 36 βουλευτές δεν είναι μέλη της, καθώς και αριστίνδην εξέχουσες προσωπικότητες.

Από την ΚΟΕΣ θα προκύψει μια ολιγομελή συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει να «τρέξει» τα του συνεδρίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η ΚΟΕΣ αναμένεται να συνεδριάσει τον Ιανουάριο προκειμένου να ορίσει την Επιτροπή Θέσεων και Κειμένων ούτως ώστε να εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Προτεραιότητα στην Περιφέρεια

Από όλα αυτά σαφώς και προκύπτει ένα πολύ σφιχτό χρονικό πλαίσιο που θα επηρεάσει και την πραγματοποίηση των περιφερειακών προσυνεδρίων.

Προτεραιότητα είναι να γίνουν αυτά της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και του Νοτίου Αιγαίου, σε περιφέρειες δηλαδή που χτυπήθηκαν άσχημα από φυσικά φαινόμενα τους τελευταίους μήνες.

Εσωκομματικό δημοψήφισμα

Όσον αφορά το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές- εκτιμάται ο Απρίλιος ως πιθανότερος μήνας τέλεσής του- κομματικές πηγές σημειώνουν στο CNN Greece πως προβλέπεται ήδη από το καταστατικό και πως παρόμοια πρόβλεψη υπήρχε από την εποχή του Συνασπισμού, υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα ανάμεσα στον Δημήτρη Παπαδημούλη και στον Νίκο Χουντή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρουν πως η εξ οφίτσιο επαναϋποψηφιότητα νυν ευρωβουλευτή, εφόσον βεβαίως το επιθυμεί, είχε τηρηθεί και στην περίπτωση του κ. Παπαδημούλη το 2019.

Την ίδια ώρα, υποβαθμίζουν τον αριθμό των αποχωρήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως τακτική όσων φεύγουν είναι να το κάνουν μεγαλοφώνως, γι’ αυτό και δυσπιστούν απέναντι σε πληροφορίες πως είναι περισσότεροι από 3.000 όσοι έχουν ήδη φύγει, γιατί «δήθεν» πολλοί το έκαναν χωρίς να στείλουν επιστολή αποχώρησης.

Παραλλήλως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ανασυγκρότηση συνεχίζεται και χαιρετίζουν το ότι στις περισσότερες νομαρχιακές επιτροπές οι αποχωρήσεις ήταν τόσο λίγες που δεν έχει προκύψει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα.

Δεν ισχύει, πάντως, το ίδιο για νομαρχιακές- προπύργια της πάλαι ποτέ Ομπρέλας, όπως στην Α’ Αθήνας, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών ή στη Μυτιλήνη όπου οι αποχωρήσεις ήταν σημαντικότερες.

Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη συγκρότηση του κομματικού της φορέα πριν το νέο έτος και αυτό σε σημαντικό βαθμό γιατί γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί και με πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς και Οικολογίας που δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ.