Κασσελάκης: Το «ελληνικό όνειρο» και οι ιδέες που αντλεί από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ
Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το «ελληνικό όνειρο», τις ιδέες που αντλεί από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και τα σχέδιά του για την ανάπτυξη της χώρα περιέγραψε μιλώντας στο 34th Annual Greek Economic Summit, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε δεικτικά αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη την περίοδο της κρίσης και συνέκρινε τις δημοσιονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Αμερική, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «συνταγή για μια διέξοδο από την κρίση με προοπτικές που θα πυροδοτούν την ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «ορισμένοι κακοπροαίρετοι άνθρωποι σκόπιμα "παρεξηγούν" ή διαστρεβλώνουν ακόμη και τις αναφορές μου στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ προκειμένου να ισχυριστούν ότι στόχος μου είναι να μετατρέψω τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα κεντρώο ή ακόμη και κεντροδεξιό κόμμα. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο κόμμα υπηρετώ ως πρόεδρος».
Εξηγώντας τόνισε ότι αναφέρεται στο μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ως «μαζικό, μεγάλο, πλουραλιστικό κόμμα που μπορεί να βοηθήσει».
Στην συνέχεια ανέπτυξε το σχέδιό του για μια «σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την κοινωνική πρόοδο».
«Τι θέλουμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση» διερωτήθηκε για να απαντήσει:
- Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα.
- Δημιουργία ενός απλού, σαφούς και σταθερού φορολογικού πλαισίου. Ένα φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, όπως συμβαίνει τώρα. Με προοδευτικό εταιρικό συντελεστή. Και χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών.
- Ανακατανομή των πόρων του προγράμματος του Ταμείου Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από το χρέος.
- Χωρίς μικρές επιχειρήσεις με 5 έως 15 εργαζόμενους, που παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και μεταποίηση, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα.
- Να εφαρμόσουμε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους ανέργους πολίτες.
- Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη χειραφέτηση των νέων ανθρώπων, ώστε οι δημογραφικοί δείκτες να βελτιωθούν σταδιακά.
- Να δοθεί έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
- Να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία
- Να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και να διασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους με διαφανή τρόπο, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
- Να ακολουθήσουμε μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκμεταλλευόμενοι την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με ανατολή και δύση με διμερείς και πολυμερείς συμπράξεις που θα είναι επωφελείς για όλους.
Και σε αυτή την πορεία, αναζητούμε συμμάχους και συνοδοιπόρους ανάμεσα στα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας. Σε όσους καλλιεργούν πρωτοποριακές ιδέες για το κοινό καλό. Σε όσους θέλουν να δουν τη χώρα τους να προχωράει μπροστά, να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα μυαλά, όπου και αν ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, είναι το μέλλον και ο εκρηκτικός καταλύτης για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μια χώρα που αξίζει να ζει κανείς.
«Είστε η γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ»
Απευθυνόμενος στη διασπορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «στέκομαι μπροστά σας, δεσμευόμενος ότι γι' αυτή την Ελλάδα, γι' αυτό το Ελληνικό Όνειρο αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».
«Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίθηκα από πολλούς, ακριβώς επειδή προέρχομαι από την ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, χωρίς καν να μιλάω άψογα ελληνικά. Με έκριναν για την καταγωγή μου, την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και τις προθέσεις μου άνθρωποι που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την ελληνική διασπορά. Η αγάπη των ομογενών για την πατρίδα τους δεν είναι ούτε συντηρητισμός ούτε οπισθοδρόμηση. Κρύβει μέσα της αυτή την άσβεστη ανάγκη για επανασύνδεση και, πάνω απ' όλα, το άσβεστο ενδιαφέρον και την αγωνία για ένα καλό μέλλον για αυτή τη χώρα, ακόμη και αν ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτήν. Γνωρίζω αυτή τη διασπορά από τότε που ήμουν 14 ετών. Και με αυτή τη διασπορά, επιθυμώ να είμαι συνεχώς σε επικοινωνία, με πυξίδα το κοινό καλό των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκεται...έχουν επιλέξει ή έχουν αναγκαστεί να ζήσουν».
«Είστε η φωνή μας στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα η γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως στην αποφασιστική ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ. Να αναφερθούμε στην επικαιρότητα: Χρειαζόμαστε τη φωνή της διασποράς ως μοχλό πίεσης για την επιστροφή - επιτέλους - των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Χρειαζόμαστε τη φωνή της διασποράς για να πιέσουμε την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και χρειαζόμαστε αυτή η φωνή της διασποράς να εκφραστεί μέσω της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου. Σε ό,τι με αφορά, έχοντας ζήσει και στις δύο χώρες, εγώ είμαι αποφασισμένος να υποστηρίξω αυτή τη φωνή».