ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μία πρόταση διακυβέρνησης και μετά ο απόλυτος αχταρμάς

Μητσοτάκης: Μία πρόταση διακυβέρνησης και μετά ο απόλυτος αχταρμάς
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Οι πολίτες ενδιαφέρονται ελάχιστα για την τοξικότητα των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερο για το ποιος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Μιλώντας για την «door-to-door» προεκλογική εκστρατεία του και τονίζοντας ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή «θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες» για να «τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα αλλά φυσικά και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Παραπολιτικά FM.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς». Διερωτάται: «Τώρα, ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης; Το κοινό τους μένος απέναντί μου, και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει, δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Και τονίζει, απευθυνόμενος σε πολίτες «οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι αναποφάσιστοι ή να σκέπτονται να απόσχουν από τις εκλογές, να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Επισημαίνει δε με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει επίσης πως υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και την κοπτοραπτική, δίνοντας διευκρινίσεις για ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη με τον κ. Χατζηνικολάου. «Εγώ θα επιμένω, όπως σας είπα, μέχρι την τελευταία στιγμή να μιλάω για το σχέδιό μου για την Ελλάδα του αύριο, και αφήνω τη 'μαύρη' και τη 'γκρίζα' Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας στους πολιτικούς μας αντιπάλους», τονίζει.

Για την επομένη των εκλογών, επαναλαμβάνει πως «θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, να σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κάτι που προσδιορίζει ως «ομορφιά της δημοκρατικής διαδικασίας».

Κληθείς να μιλήσει για την προοπτική επαφής του με τον κ. Ανδρουλάκη, επαναλαμβάνει πως «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς».

Προσθέτει μάλιστα πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή κι αν θα ήταν συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, για την παραλυσία. Πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα -αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τελείως διαφορετικές ατζέντες».

O πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τη δέσμευσή του να απλοποιηθεί η διαδικασία και όλοι οι Έλληνες οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επίσης για την ανάγκη να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και η χώρα να μπορεί «να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να έχουμε και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε και να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, και η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς το έκανε η Κύπρος».

Μιλά ακόμη για τις αλλαγές που θα γίνουν την επόμενη τετραετία όπου έχουν εντοπιστεί αδυναμίες στη λειτουργία του επιτελικού κράτους και αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης. «Την επόμενη τετραετία, προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα περιμένετε πολύ πιο δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και φυσικά περισσότερες γυναίκες», λέει επίσης ο πρωθυπουργός.

«Πάντα πίστευα ότι η αποδραματοποίηση της πολιτικής είναι και αυτή μια πρόοδος για τη χώρα. Δεν χρειάζεται μονίμως να είμαστε σε ένα καθεστώς φοβερών εντάσεων και να θεωρούμε ότι η πολιτική είναι μια μάχη επιβίωσης», υπογραμμίζει ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός.