ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγάλες αλλαγές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες: Τα νέα αθλήματα – Ποια κόβονται

Οι μεγάλες αλλαγές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες: Τα νέα αθλήματα – Ποια κόβονται

To Los Angeles Memorial Coliseum θα είναι η «καρδιά» των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει το 2028 το Λος Άντζελες

AP Photo/Richard Vogel

Μετά την εντυπωσιακή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που είδε την ολυμπιακή σημαία να φτάνει με… κινηματογραφικό τρόπο στο Λος Άντζελες, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες του 2028.

Ακολουθεί ένας πρώτος οδηγός για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το BBC Νews.

Οι ημερομηνίες, τα γήπεδα, το Ολυμπιακό Χωριό

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2028, ενώ η τελετή λήξης στις 30 Ιουλίου. Ενώ η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει οριστεί για τις 15 Αυγούστου και η τελετή λήξης για τις 27 Αυγούστου.

Συνολικά, περισσότερα από 50 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα θα ξεδιπλωθούν σε περισσότερα από 800 αγωνίσματα.

Είναι η τρίτη φορά που το Λος Άντζελες θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν θα χρειαστούν νέες, μόνιμες κατασκευές για τη διοργάνωση.

Δεκάδες υπάρχουσες τοποθεσίες έχουν προβλεφθεί για χρήση, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας LA Galaxy και του LA Memorial Coliseum, το οποίο θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα στίβου, όπως έκανε και στους δύο προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 και το 1932.

Los Angeles 2024 Olympics

Το LA Memorial Coliseum θα φιλοξενήσεις τις τελετές έναρξης και λήξης, καθώς και τα αγωνίσματα του στίβου

AP Photo/Jae C. Hong

Σε μια πόλη που φημίζεται για τις παραλίες της με τους φοίνικες, το μπιτς βόλεϊ θα φιλοξενηθεί, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, σε μια πραγματική παραλία – κάτι που έγινε φέτος στο Παρίσι.

Αλλά κάποιοι χώροι διεξαγωγής θα χρειαστούν προσαρμογές. Για παράδειγμα, το SoFi Stadium, όπως είναι σήμερα γνωστό, στο προάστιο Inglewood, θα αποκτήσει ολυμπιακή πισίνα για να φιλοξενήσει τους αγώνες κολύμβησης.

Τέλος, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) θα μετατραπούν σε Ολυμπιακό Χωριό και θα παρέχουν εγκαταστάσεις προπόνησης.

Τα νέα αθλήματα – και αυτά που κόβονται

Εκτός από τα πιο γνωστά ολυμπιακά αθλήματα, στους Αγώνες του Λος Άντζελες θα αναβιώσουν και ορισμένα που είχαν καιρό να εμφανιστούν, ενώ θα υπάρξουν και νέες προσθήκες.

  • Το κρίκετ θα επανέλθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το 1900. Πιθανότατα θα διεξαχθεί με τη μορφή T20, που είναι πιο σύντομη σε διάρκεια και πιο συναρπαστική από το παραδοσιακό κρίκετ.
  • Το λακρός επιστρέφει επίσης. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα που παίζονται στη Βόρεια Αμερική, δεν έχει παιχτεί σε ολυμπιακό επίπεδο για περισσότερο από έναν αιώνα. Στη νέα του μορφή που θα εισαχθεί ειδικά για τους αγώνες, οι ομάδες θα αποτελούνται από έξι παίκτες αντί για δέκα.
  • Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ ανδρών και γυναικών θα επιστρέψουν μετά από την απουσία τους στους Αγώνες του Παρισιού.
  • Το σκουός πρόκειται να κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από χρόνια εκστρατείας των φανατικών οπαδών του.
  • Το ποδόσφαιρο με σημαία (flag football) θα κάνει επίσης ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για μια μορφή αμερικανικού ποδοσφαίρου χωρίς επαφή, που παίζεται από ομάδες των πέντε, που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τον αντίπαλο αρπάζοντας το σημαιάκι που έχουν δεμένο στο σορτσάκι τους.
  • Στην παραολυμπιακή αναρρίχηση, αθλητές διαφόρων κατηγοριών θα κληθούν να σκαρφαλώσουν έναν τοίχο 15 μέτρων χρησιμοποιώντας χειρολαβές.

Ένα άθλημα που έκανε το ντεμπούτο του στο Παρίσι, θα απουσιάσει από το Λος Άντζελες. Πρόκειται για το breaking (μπρέικ ντανς), και ο αποκλεισμός του προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, καθώς ο συγκεκριμένος χορός γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Οι αθλητές – σταρ που θα θαυμάσουμε

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των Αγώνων του Παρισιού αναμένεται να δώσουν το παρών και στο Λος Άντζελες.

Η Βρετανίδα Κίλι Χόντγκινσον, που κατέκτησε το χρυσό στα 800μ. γυναικών, στους επόμενους Αγώνες θα είναι 26 ετών – στην ακμή της για αθλήτρια στίβου. Ο Γάλλος κολυμβητής Λεόν Μαρσάν, με τέσσερα χρυσά μετάλλια φέτος, επίσης θα είναι 26 ετών το 2028.

Η πλειονότητα των αθλητών στο σκέιτμπορντ θα αγωνιστεί και το 2028, δεδομένης της πολύ μικρής ηλικίας αθλητών όπως η 11χρονη Κινέζα Ζενγκ Χαοχάο ή οι 16χρονες Μομίτζι Νισίγια από την Ιαπωνία και Σκάι Μπράουν από την Ιαπωνία που αγωνίζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Paris Olympics Medal Predictions vs. Results

Η Σιμόν Μπάιλς θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να διεκδικήσει νέα μετάλλια στα 31 της στο Λος Άντζελες

P Photo/Charlie Riedel

Ωστόσο, η συμμετοχή άλλων παγκόσμιων αστέρων είναι λιγότερο σίγουρη. Η Σιμόν Μπάιλς, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο Παρίσι, θα είναι 31 ετών. Λίγες αθλήτριες της γυμναστικής συνεχίζουν να αγωνίζονται μετά τα 30, αλλά η σουπερστάρ Μπάιλς μπορεί να θέλει να δοκιμάσει να αυξήσει τα 11 μετάλλιά της μπροστά στο κοινό της πατρίδας της.

Ο πρωταθλητής των 100 μέτρων ανδρών Νόα Λάιλς θα είναι επίσης 31 ετών το 2028, αλλά θα είναι ακόμα σε φόρμα και έτοιμος να πάρει ξανά χρυσό, όπως έκαναν παλαιότερα οι Καρλ Λιούις και Γιουσέιν Μπολτ.

Τα πρώτα προβλήματα

Το Λος Άντζελες είναι γνωστό ότι είναι μία από τις πόλεις των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ γνωστό είναι επίσης το κακό σύστημα συγκοινωνιών του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η μετακίνηση χιλιάδων θεατών στην ευρύτερη πόλη αποτελεί τεράστια πρόκληση.

Driving Changes

Το Λος Άντζελες φημίζεται για τα μποτιλιαρίσματά του

AP Photo/Reed Saxon

Όταν η υποψηφιότητά του Λος Άντζελες αναδείχθηκε νικήτρια το 2017, οι κάτοικοι ήλπιζαν ότι οι Αγώνες θα ανάγκαζαν την πόλη να διορθώσει ορισμένα από τα προβλήματα των μεταφορών της. Ωστόσο τα σχέδια για μια μεγάλη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ναυάγησαν, και οι διοργανωτές που έχουν υποσχεθεί «Αγώνες χωρίς αυτοκίνητα» θα στηριχθούν σε έναν μεγάλο στόλο λεωφορείων.

Το Λος Άντζελες έχει επίσης μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αστέγων στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι οι Αγώνες του 2028 θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης.

Τι συνέβη στο Λος Άντζελες το 1984 και το 1932;

Την τελευταία φορά που το Λος Άντζελες φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984, ο αδιαμφισβήτητος σταρ της διοργάνωσης ήταν ο Καρλ Λιούις, ο οποίος κέρδισε χρυσό στα 100μ, 200μ, άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4x100μ ανδρών. Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν με συνολικά 174 μετάλλια, εκ των οποίων 83 χρυσά.

AP840803099.jpg

Το άστρο του Καρλ Λιούις έλαμψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες

AP Photo/Dave Tenenbaum

Στους Αγώνες του 1984 διεξήχθη ο πρώτος Ολυμπιακός μαραθώνιος γυναικών, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας και στη Νέα Υόρκη – πρόκειται για την τελευταία φορά που οι δύο διοργανώσεις δεν έγιναν στην ίδια πόλη.

Όσο για τους Αγώνες του 1932, στη σκιά της Μεγάλης Ύφεσης μετά το κραχ του 1929, δεν περιλάμβαναν Παραολυμπιακούς και ήταν συντομότεροι από τις προηγούμενες διοργανώσεις, με λιγότερους αγωνιζόμενους από ό,τι στο παρελθόν.

Αλλά τα πλήθη στις εξέδρες ήταν τεράστια – την τελετή έναρξης την παρακολούθησαν 100.000 θεατές. Επίσης, τη χρονιά εκείνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά βάθρο μεταλλίων.