ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Γιατί καθυστερεί ο έλεγχος και η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες 2013 και 2014;

ΝΔ: Γιατί καθυστερεί ο έλεγχος και η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες 2013 και 2014;
Βουλευτές της ΝΔ (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπόνοιες ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των ετών 2013 και 2014 συνδέονται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα των offshore, αφήνει η ΝΔ.

Με ερώτηση που κατέθεσαν 27 βουλευτές της προς τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της περί καραπολέμησης της διαφθοράς, “κλείνει το μάτι” στη διαπλοκή. "Η νομοθετική τακτική που ακολουθεί εξυπηρετεί σκοπιμότητες και αμνηστεύει τους υπευθύνους. Δεν μπορεί παρά να διερωτάται κανείς εάν η σιωπή της κυβέρνησης και ο χειρισμός της για το θέμα των offshore εταιρειών συνδέονται και με το θέμα της καθυστέρησης στους ελέγχους των δηλώσεων πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών", αναφέρουν οι γαλάζιοι βουλευτές και προσθέτουν ότι γίνεται απολύτως σαφές ότι η “αδιάφθορη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” έχει απολέσει το δήθεν “ηθικό πλεονέκτημα” που προέβαλε, καθώς και την αξιοπιστία της και έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ηθική, αξιακή και οικονομική κρίση".

Οι βουλευτές της ΝΔ στην ερώτησή τους που απευθύνεται εκτός απο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο καθυστερούν ο έλεγχος και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των μελών της Κυβέρνησης, των βουλευτών και των λοιπών υπόχρεων για τα έτη 2013 και 2014;

2. Για ποιο λόγο και με τι κριτήρια περιορίστηκε σημαντικά η λίστα των υπόχρεων προς υποβολή δήλωσης πόθεν
έσχες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αποτρέποντας ουσιαστικά τον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών;

3. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα πόθεν έσχες των ετών 2013 και 2014 και στη σπουδή της Κυβέρνησης να
νομοθετήσει αρχικά τη δυνατότητα συμμετοχής αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και στη συνέχεια δίμηνη προθεσμία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων;.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ