ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα και Ολάντ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα και Ολάντ
REUTERS

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τους δύο ηγέτες να μην κάνουν δηλώσεις.

H συνάντηση κράτησε μία ώρα και πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων, τονίζοντας ότι υπήρξε συνεκτίμηση για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου από την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει έδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση "έχει κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη". Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη πορεία από την προβλεπόμενη και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, πέρα απ' όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Γάλλο Πρόεδρο πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις από τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό

Αντιδράσεις από ΔΝΤ και Ε.Ε. προκαλεί η μονομερής κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για το φορολογικό και ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα δύο νομοσχέδια που έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υπάρξει πρώτα συμφωνία, ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο σε έκθεσή του για τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου.

Για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς άφησε να εννοηθεί με τις δηλώσεις του την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή των Ελλήνων.

«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΔΝΤ: Κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα

Στην έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα το τμήμα δημοσιονομικών του ΔΝΤ συγκαταλέγει την Ελλάδα στις χώρες που είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους. «Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα (political gridlock) μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών», αναφέρει η έκθεση και σε αυτές τοποθετεί και την Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την απαισιοδοξία των στελεχών του ΔΝΤ για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και απεικονίζει τις αντιθέσεις του Ταμείου στις ελληνικές προτάσεις.