ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Βροχή» οι αποδοκιμασίες για τον Σούνακ - Θριαμβευτής ο Στάρμερ αναλαμβάνει τα ηνία

Βρετανία: «Βροχή» οι αποδοκιμασίες για τον Σούνακ - Θριαμβευτής ο Στάρμερ αναλαμβάνει τα ηνία

Η Ρίσι Σούνακ μετά τη συντριβή των Συντηρητικών στη Βρετανία

Darren Staples, Pool via AP

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατά την έξοδο του από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ιστορική συντριβή των Τόρις στις κάλπες. Την ίδια ώρα που ο Κιρ Στάρμερ, μετά την εντυπωσιακή νίκη των Εργατικών, ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Μόνο καλύτερα μπορεί να γίνει», φώναζαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προς τον Σούνακ, ενώ άλλοι ακούστηκαν να λένε «το κόμμα τελείωσε» και «μάζεψε τις βαλίτσες σου» καθώς έμπαινε σε ένα αυτοκίνητο.

Επόμενος σταθμός του Σούνακ η Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ήδη έχει αρχίσει η μετακόμιση, για να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα και θα προβεί σε δήλωση. στη συνέχεια το παλάτι για τη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο για να παραιτηθεί.

Για την ιστορία ο Σούνακ κατάφερε να κρατήσει την έδρα του στο Ρίτσμοντ και το Νορθάλερτον, παρά τη συντριβή όχι μόνο των Τόρις, αλλά και προκατόχων του καθώς τις έδρες τους έχασαν ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας.

Οι επόμενες κινήσεις του Στάρμερ

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, Κιρ Στάρμερ για να κατευθυνθεί στο παλάτι, όπου θα λάβει από τον μονάρχη επίσημη πρόσκληση για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει η πρώτη του εμφάνιση στο Νο 10 και η πρώτη δήλωσή του ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Μία από τις επόμενες κινήσεις του Στάρμερ είναι να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σκιώδες όργανο με κάποιες αλλαγές καθώς κάποια στελέχη των Εργατικών δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

O ίδιος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του είπε: «Οι εκλογικές νίκες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κερδίζονται δύσκολα και με σκληρή μάχη και αυτή η νίκη κερδίθηκε από ένα αλλαγμένο Εργατικό κόμμα», υπογράμμισε ο Στάρμερ.

«Η αλλαγή ξεκινά τώρα», δεσμεύθηκε. «Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά», σημείωσε διαβεβαιώνοντας ότι «θα επαναφέρουμε την πολιτική στην υπηρεσία των πολιτών», ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών.

Ωστόσο ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Βρετανίας έχει «μια δύσκολη δουλειά» να φέρει σε πέρας, «μια υπομονετική δουλειά, μια δουλειά με αποφασιστικότητα», που θα ξεκινήσει «αμέσως».

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα», τόνισε, την ώρα που η Βρετανία αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, με την αύξηση των τιμών των προϊόντων να επιβαρύνει τους πολίτες και το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια αλλαγής, αυτή την αποστολή εθνικής ανανέωσης και αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τη χώρα μας», κατέληξε ο Στάρμερ.

Αλλάζουν το τοπίο οι εκλογές

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία φέρνει και άλλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό πέρα από το θρίαμβο των Εργατικών.

  • Οι Συντηρητικοί σημείωσαν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση στη σύγχρονη εποχή
  • Η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει περισσότερες γυναίκες βουλευτές από ποτέ - ξεπερνώντας τις 220 που θα εκλεγούν το 2019
  • Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Sir Ed Davey διατυμπανίζει την καλύτερη εκλογική επίδοση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών "εδώ και έναν αιώνα", αφού κέρδισαν δεκάδες έδρες
  • Το κόμμα Reform UK του Φάρατζ και οι Πράσινοι διατυμπανίζουν επίσης ιστορικές επιδόσεις- κάθε κόμμα κερδίζει περισσότερες έδρες από ποτέ, τέσσερις το καθένα
  • Η Βουλή θα υποδεχθεί επίσης τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές από το 1950

Πρώτο κόμμα το Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν έγιναν την Παρασκευή (5/7) το μεγαλύτερο κόμμα από τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, κεφαλαιοποιώντας τις απώλειες του κυριότερου αντιπάλου τους, του ενωτικού κόμματος, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία του για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.

Με 17 από τις 18 έδρες να έχουν ανακοινωθεί, ο πρώην πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) διατήρησε τις επτά έδρες που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ήρθε δεύτερο με τέσσερις έδρες και δεν μπορεί να πλησιάσει το Σιν Φέιν.

Το DUP συγκέντρωσε λιγότερες έδρες σε σχέση με τις οκτώ που είχε αποσπάσει το 2019 και στις απώλειες περιλαμβάνεται και ο Ίαν Πέισλι Τζούνιορ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας και ιδρυτή του κόμματος Ίαν Πέισλι.

Πατέρας και γιος κατείχαν την έδρα στο Ουεστμίνστερ από το 1970.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ