ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η ελληνική πρόταση για την ενεργειακή κρίση και οι αποφάσεις των «27»

Σύνοδος Κορυφής: Η ελληνική πρόταση για την ενεργειακή κρίση και οι αποφάσεις των «27»
ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο Κορυφής υπέδειξε τις συντεταγμένες για το ευρωπαϊκό πηδάλιο ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο οποίος ενέσκηψε προτού εκλείψει η υγειονομική κρίση από την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις των «27» υποστήριξε την πρόταση για ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου ταυτόχρονα με την αύξηση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων των αποθεμάτων.

Η «ασπίδα» στην ενεργειακή κρίση

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, αναγνώριζαν προς το CNN Greece ότι δεν είναι εύκολη η εξεύρεση λύσεων με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Υπογράμμιζαν όμως την έμφαση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του για το δίχτυ προστασίας που πρέπει να απλωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποσβεστούν οι συνέπειες των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εντός της συνεδρίασης των ευρωπαίων ηγετών.

Αποκωδικοποιώντας το πρωθυπουργικό μήνυμα οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, μετέφεραν την πεποίθηση που συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο του, ό,τι η ενδεχόμενη αδυναμία της Ευρώπης να δώσει λύση στο πρόβλημα, θέτει σε κίνδυνο τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της. Μεταξύ άλλων για την μετάβαση σε ένα μοντέλο οικονομιών χαμηλών ρύπων.

Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε ενδελεχώς και την ελληνική ιδέα για ανεφοδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου μέσω της εναλλακτικής πηγής ενέργειας της Αιγύπτου. Μια στρατηγική επιλογή που έχει ήδη γίνει από την Ελλάδα και θα αντανακλά, όπως εξηγήθηκε, και τη γεωστρατηγική αντίληψη της Ευρώπης για τα αντίμετρα ενεργειακής ασφάλειας που καλείται να ενεργοποιήσει απέναντι στο ράλι των τιμών που καταγράφεται παγκοσμίως.

«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ήταν τα δημόσια διαπιστευτήρια με τα οποία ο πρωθυπουργός συνόδευσε την ελληνική πρόταση.

Τα συμπεράσματα

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει μοιραστεί στις 27 αποστολές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καλεί τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν επειγόντως την εργαλειοθήκη που έχει καταρτιστεί από την Κομισιόν για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Ταυτόχρονα να εξεταστούν γρήγορα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση προσιτών, για τους χρήστες, τιμών στην ενέργεια, «θα αυξήσουν δε, την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος προμήθειας της ΕΕ και θα υποστηρίξουν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί: «Την Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αγοράς ETS της ΕΕ, με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής αρχής κινητών αξιών και αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα».

Η Τουρκία

Στο μενού των σημερινών συζητήσεων το μεταναστευτικό είναι το «κυρίως πιάτο», στο οποίο θα εκτεθεί ενδελεχώς η τουρκική παραβατικότητα. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη θέση για την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου.

Θα επαναλάβει την διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά.

Τα στοιχεία στα οποία εδράζεται η ελληνική παρέμβαση αντλούνται από τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των επιστροφών.

Επιπλέον από την επίσης αναποτελεσματική δράση κατά των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που δρουν και επιχειρούν από τα τουρκικά παράλια.

Σε αυτό το πεδίο θα εκτεθεί η τουρκική επιθετικότητα στις νόμιμα, οριοθετημένες ΑΟΖ, όπου θα τεθεί με διακριτό τρόπο και το κρεσέντο παραβιάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αποδύεται η Άγκυρα στα Βαρώσια.

Επιπλέον στο Κυπριακό, με την αυθαίρετη αξίωση για δυο ξεχωριστά κράτη, εκτός του προαναφερθέντος πλαισίου αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.