ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης: Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το καλοκαίρι

Χουλιαράκης: Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το καλοκαίρι
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στην εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα διατηρηθούν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια, προχώρησε στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας πως τομεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει η πορεία των εσόδων.

«Το 2018 αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, αρκετά από τα μέτρα που προβλέπονταν στη συμφωνία του Αυγούστου δεν θα υλοποιηθούν», επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Μεγάλος βρόγχος ωστόσο, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα κρίνει εν πολλοίς και την έξοδο της χώρας από την κρίση, παραμένει σύμφωνα με τον ίδιο το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε πως την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%, κάτι που μεταφράζεται σε όφελος 830 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι ενθαρρυντικά, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του στόχου, ύψους 882 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο. «Η απόδοση των μέτρων είναι πολύ σημαντικότερη από αυτό που περιμέναμε και αυτό μας επιτρέπει να πάρουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα το 2017-2018», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στο δημοσιονομικό κενό για το 2018, που είναι «η άγκυρα του προγράμματος προσαρμογής», θα είναι της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Το 1% διευκρίνισε θα προκύψει από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και το υπόλοιπο 2% στην πρόβλεψη του προγράμματος για δημοσιονομικό κενό του 2018 της τάξης του 1% και σε ένα βαθμό –όπως είπε- στη μη υλοποίηση προσδοκώμενων εσόδων που ενδεχόμενα να προκύψουν αργότερα και «θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε την πολιτική μας ακόμα περισσότερο».

Σημείωσε ακόμη, πως αν η διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ κλείσει με επιτυχία, θα υπάρξουν έσοδα κοντά στο μισό δις ευρώ. «Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί ενδεχόμενα κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα παρθούν πίσω», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.