ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Πρωτοφανής καταστροφή - Ανεξέλεγκτη μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της

Καλιφόρνια: Πρωτοφανής καταστροφή - Ανεξέλεγκτη μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της
AP Photo/Ethan Swope

Ο ζεστός και ξηρός καιρός τροφοδοτεί τις δασικές πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η φωτιά καίει σπίτια, με τις αρχές να εκκενώνουν πόλεις. Η μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά στις ΗΠΑ έχει κάψει περισσότερα από 280.000 στρέμματα στο ανατολικό Όρεγκον και μια ακόμη έχει καταστρέψει περισσότερα από 239.000 στρέμματα στην Καλιφόρνια. 

Η πυρκαγιά καίει τμήματα των κομητειών Butte και Tehama, βόρεια του Σαρκαμέντο της Καλιφόρνια.

Από το βράδυ της Παρασκευής, η φωτιά έχει καταστρέψει περισσίτερα από 239.000 στρέμματα - που αντιστοιχούν περίπου στο μέγεθος του Σαν Ντιέγκο -, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

Περισσότεροι από 1.600 πυροσβέστες έχουν πέσει στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς, χωρίς, δυστυχώς, να καταφέρνουν να περιορίσουν ούτε στο ελάχιστο την πυρκαγιά της Καλιφόρνια που μαίνεται ανεξέλεγκτη, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη της πολιτείας να κηρύξει τις δύο κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αρωγός ο καιρός

Ελπίδες στην πυροσβεστική δίνει η πρόβλεψη του καιρού σύμφωνα με την οποία αναμένεται μείωση της έντασης των ανέμων και πιθανότητα βροχής. Προς το παρόν, πάντως, η πυροσβεστική προσπαθεί να περιορίσει τη φωτιά νότια του αυτοκινητόδρομου 36 της Καλιφόρνια.

Οι αρχές προχώρησαν σε κλείσιμο δρόμων και υποχρεωτική εκκένωση της κομητείας Butte, η οποία πλήττεται ξανά μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018 όπου έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι. Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους θα χρειαστεί χρόνος για να επιτραπεί ξανά στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εκκενώσεις και στο Όρεγκον

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη και στο μέτωπο του Όρεγκον, όπου η πυρκαγιά Durkee, όπως την έχουν ονομάσει, έχει κάψει περισσότερα από 288.000 στρέμματα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν καταφέρει να την περιορίσουν κατά 20%.

Η πυρκαγιά που λέγεται ότι προκλήθηκε από κεραυνούς είναι η μεγαλύτερη από τις 34 μεγάλες πυρκαγιές που καίνε αυτή τη στιγμή σε όλο το Όρεγκον. Δυνάμεις από 22 πολιτείες συνδράμουν το έργο των 500 πυροσβεστών πυ επιχειρούν εκεί, σύμφωνα με το InciWeb.

Από την πυρκαγιά του Όρεγκον έχουν τραυματιστεί τρεις άνθρωποι, ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και άλλα κτήρια.