Σύνοδος Κορυφής: Πολιτικό «μπρα ντε φερ» με φόντο το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Ανανεώθηκε:
Σε ρυθμούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αρχίσει να κινούνται για τα καλά Βρυξέλλες, Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, καθώς 48 ώρες πριν από την έναρξη μίας από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία δείχνει να επιμένει στα περί ποδηγέτησης της Ευρώπης των 27 από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι στις βλέψεις της μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ειδικότερα, η Τουρκία κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» για να βάλει τέλος στη διένεξη για το φυσικό αέριο που έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και έχει επιφέρει μια απειλή για κυρώσεις εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ και υποστήριξε πως δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες η Άγκυρα κατηγορείται ότι υποθάλπει εντάσεις είναι εσφαλμένες.
Η Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, ισχυρίσθηκε ο Τούρκος υπουργός.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis «έβαλε τέλος στις δραστηριότητές του στις 29 Νοεμβρίου. Όμως η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκει προσχήματα για να αποφύγει τον διάλογο. Η ΕΕ οφείλει να δει αυτή την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Χθες, Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως η Τουρκία απέτυχε να συμβάλει στον τερματισμό της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παρέπεμψαν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
«Πρέπει να είναι δίκαιοι και τίμιοι εδώ. Αν σκεφτούν επίσης στρατηγικά και με κοινή λογική, όχι μόνο στη σύνοδο κορυφής αλλά πάντα, και επιτύχουμε μια θετική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνο με διάλογο και διπλωματία», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν το λέμε αυτό επειδή γίνεται σύνοδος κορυφής ή επειδή υπάρχουν κυρώσεις και άλλα πράγματα στην ατζέντα», πρόσθεσε. «Ανέκαθεν θέλαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της πλήρους συμμετοχής».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έπλεξε επίσης το εγκώμιο «της αλληλεγγύης» ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Τουρκία.
«Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που αντιτίθεται ανοικτά στις αδικίες. Οι στάσεις μας συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδέποτε εγκρίναμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και την υποκρισία σε βάρος της Ουγγαρίας», δήλωσε.
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σταμάτησε να συμμετέχει στις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ
Bloomberg: Η Ελλάδα θέλει πάση θυσία κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Στην προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ευρώπη των 27, να «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση», τη στιγμή που η Ελλάδα πιέζει για την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, «η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση ευρείας κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τελευταίες κινήσεις καταδεικνύουν αφενός τη χειροτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων της Άγκυρας με την Λευκωσία, καθώς συνεχίζονται οι καταπλεύσεις τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι τακτικισμοί του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου.
«Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα», είχε δηλώσει σε μήνυμά του ο Ερντογάν τη Δευτέρα, το οποίο προβλήθηκε σε γεύμα εργασίας στην Αττάλεια, με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν τη στιγμή ακριβώς που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα τις σχέσεις της Ευρώπης των 27 με την Τουρκία και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα ελπίζει να αποσπάσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
«Η Ελλάδα θέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν μια “καθαρή εντολή” στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ώστε να παρουσιάσει στοχευμένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός εμπάργκο όπλων καθώς και την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων από ευρωπαϊκούς οργανισμούς», αναφέρεται σε σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες και την οποία επικαλείται το Bloomberg.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι τέτοιου είδους αυστηρά μέτρα είχαν προγενέστερα αποτύχει να τύχουν της ομόφωνης υποστήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, είχε σπεύσει τη Δευτέρα να επισημάνει ότι «η κατάσταση δεν είναι θετική». Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταλάβει τις επόμενες κινήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι της Τουρκίας.
«Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια θεμελιώδη αλλαγή ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο κ. Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Αντίθετα, σε αρκετές εκφάνσεις η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και όλα τα κράτη – μέλη γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτείται προσεκτική ανάλυση της κατάστασης με την Τουρκία», πρόσθεσε.