ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην ανοίξουν τα σχολεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην ανοίξουν τα σχολεία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν κάνει πίσω η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τα σχολεία θα ανοίξουν σε δύο φάσεις:

Στις 11 Μαΐου αρχίζουν τα μαθήματα για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου. Οι Πανελλήνιες θα γίνουν στις 15 Ιουνίου.

Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης και Δευτέρας Λυκείου, καθώς και αυτοί του Γυμνασίου.

Το σχολικό έτος για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσει στις μέχρι τις 12 Ιουνίου. Η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, μόνο αν η πορεία της επιδημίας είναι καθοδική.

Η διχογνωμία

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει εξαρχής της διαφωνία με τον άνοιγμα των σχολείων, χαρακτηρίζοντάς το περιττό ρίσκο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται:

  1. Τις διιστάμενες απόψεις των ειδικών, για το αν το άνοιγμα των σχολείων εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της επιδημίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει επάρκεια τεστ.
  2. Τις διαφορετικές στάσεις που υιοθετούν τα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.
  3. Τις πολύ λίγες μέρες που απομένουν για διδασκαλία, δεδομένου ότι οι τάξεις θα «σπάσουν» και τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει επαρκής παιδαγωγικός λόγος.
  4. Την πολύ μεγάλη ανησυχία μεταξύ γονιών κι εκπαιδευτικών που μπορεί να οδηγήσει σε ένα «μισό» άνοιγμα, αφού πολλοί γονείς θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Τι είπε ο Τσίπρας

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Προχθές διάβαζα ένα δημοσίευμα το οποίο υπήρξε και στα ελληνικά ΜΜΕ της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, που δημοσιεύτηκε η πρόταση της αντίστοιχης Επιτροπής λοιμωξιολόγων στην Ιταλία, μια πρόταση προς την ιταλική κυβέρνηση. […]Σύμφωνα με την έκθεση αυτή λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων, λέει η έκθεση, θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή. Το ένα τρίτο. Αν τα ανοίγαμε όλα. Τα πάντα. Αυτό εμένα με προβλημάτισε. […]

Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το ρίσκο; Και θα πω, γιατί παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Διότι τα σχολεία ανοίγουν για να κλείσουν σε 20 μέρες. Έρχονται καλοκαιρινές διακοπές. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση;»

Σοβαρές επιφυλάξεις

Το ζήτημα των σχολείων το έχει «πάρει πάνω του» ο Νίκος Φίλης. Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστηρίζει:

«Στην Ευρώπη, είναι διάχυτη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων λόγω της εμπλοκής των παιδιών στη διασπορά του κορονοϊού. Ενδεικτική είναι η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων να αναβάλουν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γνωμάτευση του επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι τα παιδιά εξίσου με τους ενήλικες είναι φορείς μετάδοσης του ιού.

Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι επιστημονικές επιτροπές στη Γαλλία και στην Ιταλία. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση, έλαβαν πολιτική απόφαση να παρακάμψουν τη γνώμη των επιστημόνων και να ανοίξουν τα σχολεία. Στην Ιταλία αντίθετα (όπως και στις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο.»

Ο κ. Φίλης προσθέτει ότι:

«Κι ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσουν σοβαρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να αναλάβει το αχρείαστο ρίσκο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για μόνο 10 μέρες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, εξέφρασε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις του, μαζί με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους κατ' εξοχήν δηλαδή ειδικούς από παιδαγωγικής απόψεως. Πολύ περισσότερο που και στη χώρα μας υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των επιστημόνων.

Καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, την κυβέρνηση να δει και αυτή την πτυχή, της διεθνούς εμπειρίας και να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν αξίζει, πιστεύουμε, για 8-9 μέρες μαθημάτων να προκαλέσουμε μια τόσο μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και στον εκπαιδευτικό κόσμο.»

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει:

«Η «μέγιστη επιφύλαξη» που εξέφρασε χθες ο κ. Τσιόδρας -πιστεύουμε, όχι τυχαία- δίνει μια διέξοδο σε όλους. Και πρώτα πρώτα στην κυβέρνηση. Να μην ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχει «μέγιστη επιφύλαξη»! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα πετύχαμε ως κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες.»