ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 30.000 αστυνομικοί στους δρόμους για τις εκλογές - Τι προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Γαλλία: 30.000 αστυνομικοί στους δρόμους για τις εκλογές - Τι προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Γάλλοι αστυνομικοί (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Henri Grivot).

Την ανάπτυξη 30.000 αστυνομικών σε όλη τη Γαλλία αργά το βράδυ της Κυριακής (7/7), έπειτα από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθούν επεισόδια, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Από αυτούς οι 5.000 μόνο θα αναπτυχθούν στο Παρίσι.

Η απόφαση ελήφθη καθώς δύο υποψήφιοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα επιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο δεύτερος γύρος την Κυριακή θα καθορίσει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στη βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία του και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από πολιτικές εντάσεις, αλλά και από σποραδικά επεισόδια βίας και, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό, η ίδια και το επιτελείο της δέχτηκαν χθες το απόγευμα επίθεση από μια μικρή ομάδα νεαρών καθώς αναρτούσαν τις αφίσες για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Παρότι εκείνη δεν τραυματίστηκε, η βοηθός της και ένας ακτιβιστής του κόμματος τραυματίστηκαν από την επίθεση μιας ομάδας περίπου 10 άγνωστων νεαρών που έσκιζαν τις προεκλογικές τους αφίσες, όπως δήλωσε η Τεβενό στην εφημερίδα Le Parisien.

Παράλληλα, μια υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού στη Σαβοΐα, η Μαρί Ντοσί, επίσης κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από έναν καταστηματάρχη σε εμπορική αγορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι σε σχέση με την επίθεση στο επιτελείο της Τεβενό.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση από την οποία φαίνεται ότι είναι πιθανόν να επιτύχουν οι προσπάθειες των άλλων κομμάτων να αποτρέψουν την ακροδεξιά από το να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του περιοδικού Challenges έδειξε ότι το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν κατά πάσα πιθανότητα από 190 μέχρι 220 έδρες από τις 577 της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί 30 με 50.

Αυτό το σενάριο θα απέκλειε την πιθανότητα μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας με την μερική υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών (LR).

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων περισσότερων από 200 υποψηφίων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα για να ανακοπεί η πορεία της ακροδεξιάς.

Ωστόσο, παραμένει αρκετά αβέβαιο το αποτέλεσμα δεδομένου ότι είναι άγνωστο αν οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές να μπλοκαριστεί ο δρόμος του Εθνικού Συναγερμού.

Around 30,000 police officers will be deployed across France on Sunday (July 7) evening, amid fears that election results will spark violence.

Interior Minister Gérald Darmanin announced the increased police presence on France 2 this morning, with the additional forces being deployed “during the evening of the elections… and throughout the night.”

“It's a very big operation to ensure that the ultra-left and ultra-right do not take advantage of the result to create disorder,” he said.

Out of the 30,000 officers, 5,000 will be in Paris and the surrounding suburbs, traditionally left-wing areas of the country.

Currently, the far-right Rassembelment National are projected to gain the most seats, although it is not clear whether they will win an absolute majority.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ