ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαντζάκου: Δεν νοείται μια υπό παραίτηση κυβέρνηση να αντικαθιστά τις ηγεσίες των δικαστηρίων

Καλαντζάκου: Δεν νοείται μια υπό παραίτηση κυβέρνηση να αντικαθιστά τις ηγεσίες των δικαστηρίων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Δεν νοείται σε μια κυβέρνηση που τελεί σε παραίτηση είτε να αντικαθιστά τις ηγεσίες των δικαστηρίων είτε να ψηφίζει νομοσχέδιο το οποίο προκειμένου να έχει την καλύτερη επικύρωση, τη πιο νομότυπη έπρεπε να περιμένουν την επόμενη Βουλή», τόνισε η νομικός και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, Ιωάννα Καλαντζάκου, αναφερόμενη στις αλλαγές στη δικαιοσύνη που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κ. Καλαντζάκου, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι «οιονεί υπηρεσιακή, δεν έχει δημοκρατική, πολιτική και ηθική νομιμότητα για να κάνει τέτοιου είδους ενέργειες».

«Τα δύο σχέδια είναι αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών, ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς νομικοί, καθηγητές, εκπρόσωποι των δικαστικών οργανώσεων αλλά αυτό το σχέδιο εκπονείται δέκα χρόνια και είναι ένα νομοθέτημα το οποίο μετά από 70 χρόνια θα αλλάξει και θα γίνουν τομές, θα εκσυγχρονιστεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κινείται σε μια θετική κατεύθυνση καταρχήν όμως», διαπίστωσε και ζήτησε να περάσει από την αρμόδια επιτροπή.

«Να μπει στην επιτροπή, να έχουν όλο το χρόνο να φέρουν τις τελευταίες βελτιώσεις γιατί είναι πάρα πολλές διατάξεις που πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να καταργηθούν και αυτό δεν προλαβαίνει να γίνει σε μια μέρα γιατί το νομοθέτημα αυτό μπαίνει στη Βουλή να ψηφιστεί ως ένα άρθρο, δεν γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια».

Παράλληλα, κατήγγειλε πως «υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, υπάρχουν ορισμένα αδικήματα τα οποία φωτογραφικά μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα όπως η κατασκευή και η κατοχή μολότοφ. Η ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ ήταν ισόβια γίνεται από 10 έτη έως ισόβια… Μέχρι και η Ένωση Εισαγγελέων κρούει τον κώδωνα ότι υπάρχει κίνδυνος για μαζικές αποφυλακίσεις. Υπάρχει κίνδυνος να βγουν έξω πάρα πολλοί υπότροποι εγκληματίες και αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε, ωστόσο, πως «υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις και πάρα πολλές διαδικασίες που εισάγονται που είναι καινοτόμες και ενισχύουν τον εκσυγχρονισμό της ποινικής δικαιοσύνης».