Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»
Με την υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ο κύκλος των μεταγραφών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, κορυφώνεται η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ ύστερα και από την εκδήλωση του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική συμμαχία» η οποία «κουβαλά» αρκετά υλικά από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.
Είναι φανερό πως ο πρώτος κύκλος των μεταγραφών ολοκληρώθηκε αφού πρώτα είχαν προηγηθεί στελέχη των ΑΝΕΛ, που με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών αποχώρησαν από τον Πάνο Καμμένο και ταυτίστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ -με αντάλλαγμα, φυσικά, την υπουργική καρέκλα, όπως σημειώνει άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Καμμένος.
Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο με τον ίδιο στόχο: την αποδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ και την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της κεντροαριστεράς, με ορισμένα στελέχη του να αντιδρούν.
Και αυτό γιατί θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν μεταλλάσσεται σε κεντρογενές κόμμα και, όπως υποστηρίζουν, αυτό αλλοιώνει την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία.
«Χρησιμοποιεί τους πάντες»
Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, παρακολουθώντας τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να αφαιμάξει όχι μόνο στελέχη αλλά ακόμη και συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει του πάντες και στη συνέχεια -όπως άλλωστε και έχει κάνει- να τους πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες.
«Είναι κυνικά ικανός για όλα για να πετύχει το στόχο του χρησιμοποιεί τους πάντες. Και από εκεί και μετά βρίσκει κάτι νέο για να παρουσιάσει για να καλύψει τα προηγούμενα».
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επιτυχημένη την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά για την έναρξη του νέου πολιτικού φορέα που θα κάνει το «ντεμπούτο» του στις εκλογές.
Και επειδή θέλει να δείξει ότι κάνει μια νέα αρχή, όχι με σκέτο τον ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνεται πολιτικά για όλα τα προηγούμενα χρόνια από την εποχή που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, ο πρωθυπουργός πλέον από εδώ και πέρα θα λανσάρει το νέο κόμμα που δεν θα ευθύνεται τυπικά για το παρελθόν, αφού έτσι και αλλιώς δεν έχει.
Αυτό θέλει να πετύχει ως το νέο του αφήγημα στο δρόμο προς τις εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ που θα συμπορευτούν μαζί του, καθώς και με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουμάκα για να σηματοδοτήσουν ακριβώς αυτή την έναρξη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου, και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης γραμματέας της Κ.Ε., ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος της Ε.Ε., ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης μέλος της Ε.Ε, ο Γιάννης Αργυρός εκπρόσωπος Τύπου, η Χριστίνα Παπαδοπούλουμέλος της Κ.Ε., η Ευγενία Αρσένη, μέλος της Κ.Ε. και ο Γιώργος Παπαβασιλόπουλος, μέλος της Κ.Ε.
Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας ιστορικής συμφωνίας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Μια συμφωνία, όπως είπαν, που βάζει τέλος στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, προάγει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συμπόρευσης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξουν κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας περιόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κείμενο προγραμματικής συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Σήμερα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι απαραίτητη και επείγουσα η συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), που ανήκει στον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Μας ενώνει η ανάγκη συμπόρευσης και κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφωνίες μας σε μια σειρά ζητημάτων».
Δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα
Εντύπωση, πάντως, έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα ο συμπατριώτης του Αρτινός πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, θυμίζοντας φυσικά παλαιές εποχές.
«Η δημοκρατική απάντηση είναι να ξανά να ηττηθεί αυτό το βλαπτικό σύστημα. Ξανά να τους στείλουμε στην αντιπολίτευση» είπε αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ και τους πρώην συντρόφους του, έχοντας, ωστόσο, πιο θετικά λόγια να πει για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, η χώρα βαδίζει παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, σε σταθερότητα. Πετύχατε την έξοδο από τα μνημόνια και ορισμένες άλλες επιμέρους διορθώσεις.
Πρόεδρε, δικαιούσαι μια νέα τετραετία. Για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη φτωχοποίηση και την υποτίμηση. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πάρει την δημοκρατική απάντηση.
Είναι η πολιτική που απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε χώρες και λαούς σε οικονομική διάλυση και ολόκληρες κοινωνίες σε φτωχοποίηση».
Ανάλογη ήταν και η ομιλία της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης -επίσης πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ- κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία παρόλα αυτά, συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με στελέχη του κόμματος.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Σαββάτου, είπε μεταξύ άλλων για το ΚΙΝΑΛ:
«Σήμερα, εδώ, σε αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του προοδευτικού και αριστερού κινήματος του τόπου μας. Είμαστε όλοι εδώ, και είμαστε συνειδητοί και αποφασισμένοι. Είμαστε εδώ ριζοσπάστες αριστεροί, σοσιαλιστές, προοδευτικοί δημοκράτες, δυνάμεις της οικολογίας και της διανόησης. Ανταποκριθήκαμε όλοι μας στο ανοικτό κάλεσμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, γιατί πιστεύουμε στην ανάδειξη ενός ισχυρού, πλειοψηφικού Προοδευτικού Πόλου στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πολλοί επιχειρούν να απαξιώσουν αυτήν την προσπάθεια. Επιτίθενται στις δυνάμεις και στα στελέχη που συμμετέχουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Φοβούνται τη δυναμική που αναπτύσσεται. Θέλουν να δείξουν ότι η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένοι, επιλέγουν την κεντροδεξιά στροφή και τη συμπόρευση με τη Ν.Δ.».