Πώς η απόφαση Μπάιντεν εμποδίζει την διπλωματική λύση στο Ουκρανικό - Τι θα κάνει ο Τραμπ
Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία έφερε η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στους Ουκρανούς τη χρήση Atacms σε ρωσικό έδαφος. Ήδη ο ουκρανικός στρατός έπληξε ρωσική περιοχή με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με το CNNi , η απόφαση του Αμερικανού προέδρου περιέπλεξε τη διπλωματική επίλυση του πολέμου, καθώς δεν υπολόγισε την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και το πως θα κινηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Σε ότι αφορά τον Τραμπ δεν είναι σαφές αν θα υποστηρίξει την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς σε ρωσικό έδαφος, ένα βήμα που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενθάρρυναν εδώ και μήνες. Πάντως, ο επερχόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο βουλευτής της Φλόριντα Μάικ Γουόλτς, αμφισβήτησε την απόφαση σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
«Είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι στη σκάλα της κλιμάκωσης και δεν ξέρεις πού πηγαίνει αυτό», είπε στο Fox News, προσθέτοντας ότι δεν είχε προειδοποιηθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση για την αλλαγή της πολιτικής.
Εξάλλου, οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν εάν ο Μπάιντεν είχε θέσει το θέμα των πυραύλων στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα.
«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Σίγουρα, η συζήτηση περιελάμβανε όλα τα σημαντικά ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Φάινερ.
Δεν επιβεβαιώνει ο Ζελένσκι το χτύπημα με πυραύλους στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το χτύπημα στο εσωτερικό της Ρωσίας με τους πυραύλους μεγαλύτερους βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής ή να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.
Η Ουκρανία χτύπησε ένα ρωσικό οπλοστάσιο με πυραύλους που της παρείχαν οι ΗΠΑ και τους οποίους χρησιμοποίησε για να χτυπήσει πέρα από τα σύνορα για πρώτη φορά, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNNi νωρίτερα την Τρίτη.
«Η Ουκρανία διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς δικής της παραγωγής. Τώρα έχουμε έναν «Ποσειδώνα» μεγάλου βεληνεκούς (ουκρανικούς πυραυλούς κρούζ) και όχι μόνο έναν. Και τώρα έχουμε και ATACMS. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.
Ποια είναι η κατάσταση του πολέμου;
Η Μόσχα δεν θα εξαπολύσει σύντομα μεγάλη επίθεση για την ανάληψη του Κουρσκ, ιδίως με την υποστήριξη των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι έχει απόλυτη ανάγκη από στρατεύματα, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
Τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα σημειώνουν πρακτικά ότι διευρύνεται το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών που η αποτροπή αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει πλέον μια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε μια επίθεση με συμβατικά που απειλεί την κυριαρχία της, σε μια μεγάλη κλίμακα εκτόξευσης εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος, στη διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα. και σε μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας.
Με αυτές τις αλλαγές ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει την «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας στέλνοντας το μήνυμα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους. . . . . μεγάλους βεληνεκούς.
Θα πατήσει ο Πούτιν το κουμπί;
Όλοι αναρωτιούνται πως θα κινηθεί η Ρωσία. Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Σύμφωνα με το Skynews , ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να κάνει χρήση των πυρηνικών της χώρας, ιδιαίτερα μετά την έγκριση των αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.
Θέλοντας να προειδοποιήσει τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος άλλαξε το δόγμα, επιτρέποντας στη Μόσχα να απαντήσει με πυρηνικά και να δεχθεί επίθεση από κάθε κράτος που χρησιμοποιείται συμβατικά όπλα. Αυτό περιλαμβάνει πυραυλούς, αεροσκάφη, ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Μόσχα θεωρεί πλέον και επίσημα μια επίθεση στον έδαφο της από μια μη πυρηνική δύναμη (όπως η Ουκρανία) που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη (όπως η Αμερική) ως κοινή επίθεση.
Γιατί δεν θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά
Σύμφωνα με την ανάλυση του Sky News, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία δεν προχώρησε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατ' αρχάς, ο κύριος σύμμαχός της, η Κίνα, δεν θα το ανεχτεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Μόσχα είναι απίθανο να διακινδυνεύσει να προκαλέσει την οργή της νέας διοίκησης του Λευκού Οίκου.
Τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα επιδείξει μια ταχεία λήξη της σύγκρουσης, κάτι που πιθανότατα ήταν προς τον όφελο της Ρωσίας.
Δεν εξεπλάγησαν οι Αμερικανοί με το νεο ρωσικό δόγμα
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι η Μόσχα είχε επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παρείχαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία.
«Η Ρωσία είχε σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει το δόγμα της εδώ και αρκετές εβδομάδες», δήλωσε σε απάντηση αμερικανός αξιωματούχος.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει καμία επικαιροποίηση της πυρηνικής στάσης της Ρωσίας - και ως εκ τούτου δεν βλέπουν κανένα λόγο να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για περισσότερη από την ίδια ανεύθυνη ρητορική από τη Ρωσία, που βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο αξιωματούχος.