ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρ. Ολάντ: Επιλογή θάρρους του λαού η παραμονή στο ευρώ

Φρ. Ολάντ: Επιλογή θάρρους του λαού η παραμονή στο ευρώ
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την επιλογή ευθύνης του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρωζώνη με την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη  συνέδεσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

"Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του", ανέφερε ο κ. Ολάντ.

Απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, του είπε πως έκανε "μια επιλογή υπευθυνότητας" αναφορικά με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, συμπληρώνοντας ότι εκείνη την ημέρα η Ευρώπη επέλεξε την αλληλεγγύη και "πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος".

Διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση αφού εξεταστούν οι δεσμεύσεις που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, διασαφηνίζοντας ότι η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά.

Στεκόμενος περαιτέρω στο θέμα της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ελλάδα εξήγησε ότι αυτή πρέπει να ενισχυθεί λέγοντας πως "νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου".

Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του "να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης".

Για να ανταποκριθεί, όμως, η Ελλάδα στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, επισήμανε πως "θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού".

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο προσφυγικό τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε", ενώ για τα hotspots που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την "εξαιρετική υποδοχή" που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής, πλέκοντάς του το εγκώμιο για τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του και μιλώντας για έναν "φίλο της Γαλλίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ