ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρέος και επενδύσεις οι προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ

Χρέος και επενδύσεις οι προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ
Ολάντ και Τσίπρας σε συνομιλία τους πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής Eurokinissi

Μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ έχει η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές κάτι που προσδίδει βαρύτητα και στο συμβολικό πεδίο.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "Oλαντρέου" τον νεοεκλεγέντα τότε Γάλλο Πρόεδρο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε Παρίσι και Αθήνα. Από τότε "κύλησε πολύ νερό στα αυλάκι" και οι δύο άντρες έχουν πλέον στενή επαφή και συνεργασία. Άλλωστε, οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ήταν σχεδόν καθημερινές με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν την επιρροή του Γάλλου Προέδρου στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ως "ιδιαίτερα σημαντική".

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατατάξει τον Φρανσουά Ολάντ στη –μικρή είναι η αλήθεια – λίστα με τους “φίλους” της χώρας μας και ευελπιστούν ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του ο Γάλλος Πρόεδρος θα προβεί και σε δήλωση που αφορά το φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί κομβικής σημασίας τον ρόλο της Γαλλίας στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου υπέρβασης των πολιτικών της λιτότητας και αναμένει ότι ο Φρανσουά Ολάντ και η Γαλλία, με το ειδικός της βάρος, μπορούν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο σε αυτό. Στενοί παρατηρητές των εξελίξεων, άλλωστε, σημειώνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η πρόσφατη προσέγγιση του έλληνα πρωθυπουργού με την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών και δεν αποκλείουν το φλερτ να αναζωπυρωθεί το προσεχές διάστημα, ίσως και αμέσως μετά τις ισπανικές εκλογές και αναλόγως των εξελίξεων στην Πορτογαλία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με «βαριά» συνοδεία αποτελούμενη από πρωτοκλασάτους υπουργούς και σημαντικούς επιχειρηματίες της χώρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του θα υπογραφεί Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ είναι η παρουσία του στην Αθήνα να δώσει διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, από τη μία η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα στην εφαρμογή του προγράμματος και από την άλλη, η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη. Σημειώνει, επίσης, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. “Τα βήματα είναι γνωστά: ψήφιση των μέτρων, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συζήτηση σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους”. Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνει, επίσης, προσκλητήριο στους επιχειρηματίες της χώρας του να επενδύσουν στην Ελλάδα και προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τον Αλέξη Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελληνογαλλική Διακήρυξη

Πρόκειται πιθανότατα για την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα υπογραφεί και θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση. Κυβερνητικές πηγές, όμως, τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:
• Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
• Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
• Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
• Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ