ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της Αρχής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της Αρχής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Ο Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλέξανδρος Βλάχος

Όπως αναμένονταν, ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με την θετική ψήφο των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αντίθετα καταψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ.Τα υπόλοιπα κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν την Πέμπτη.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός ξεκαθάρισε πως κρατά μόνο τον αριθμό των αδειών και το τίμημα, και όχι το περιεχόμενο, ενώ προανήγγειλε αλλαγές σε διατάξεις του έως την ψήφισή του. Το λάθος που δεν θα κάνουμε, είπε ο κ. Παππάς είναι, το λάθος των προηγούμενων, ότι με την ανοχή στην παρανομία θα αποσπάσουμε κάποια εύνοια.

Ως προς τη δημοπρασία των αδειών δήλωσε ότι αυτό περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Σε σχέση με την παράλληλη απασχόληση και την ΕΡΤ ο κ. Παππάς είπε ότι και αυτό μπορούμε και πρέπει να το δούμε, για ειδικές περιπτώσεις, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου η απασχόληση σε ένα δημόσιο φορέα ήταν πάρεργο και οι βασικές δουλειές ήταν αλλού.

Από την ΝΔ, η Κ. Παπακώστα είπε ότι ο «τυφώνας Τσίπρα στα ΜΜΕ» έχει ως στόχο να σκεπάσει «τη λίστα των μελλοθανάτων» αναφερόμενη στα νέα μέτρα που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος απευθύνθηκε στον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας ότι «άλλο το αλάθητο του Πάπα και άλλο το αλάθητο του Παππά» αναφερόμενος στις υπεραρμοδιότητες του υπουργού και όπως αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο.

Η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ δήλωσε ότι εφόσον άλλαξε η διαδικασία από το Προεδρείο χαρίζει τον χρόνο της ως ομιλήτρια. 'Επρεπε να υπάρξουν παρακλήσεις γι ανα συνεχίσει την ομιλία της και να τονίσει ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο τσουβάλι της αντιπολίτευσης με κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνοντας παλαιότερες διατάξεις είναι επαναστατική γυμναστική. Επίσης, χαρακτήρισε αναχρονιστικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και είπε ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της για εθνική επικοινωνιακή πολιτική όταν έχασε τα δικαιώματά της στον Hellas sat δορυφόρο.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι χρειάζεται ένα νομοσχέδιο σύγχρονο λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου υπηρετεί την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος σε σχέση με το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ και το δεύτερο είναι η ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΤΤ. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχουν άπειρα κανάλια, αφήνοντας αιχμές για τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις ανεξάρτητες Αρχές. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα κλειστό επάγγελμα αντίθετα εξορθολογίζει έναν χώρο. Επίσης, ότι δεν υπήρχε άλλη μελέτη για τον χάρτη συχνοτήτων δηλώνοντας ότι έγινε κατανοητός ο ρόλος της ΕΕΤΤ από τη σημερινή διαδικασία.

Ακόμη δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να δώσει μέχρι το Σάββατο για ενημέρωση στα κόμματα την επιστολή της Κομισιόν προς το υπουργείο Οικονομικών αφού προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση με τις Βρυξέλλες καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο.

Πρόκειται για την επιστολή με την οποία η Κομισιόν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρότεινε στον Χρήστο Σπίρτζη «να διαβαθμίσει ο ίδιος το κείμενο και να το δώσει στους βουλευτές» καθώς, οι βουλευτές δεν ανήκουν, σύμφωνα με τον ορισμό στην κατηγορία των «απλών πολιτών», στους οποίους δεν θα μπορούσε να γνωστοποιήσει την σχετική αλληλογραφία ο υπουργός, επιχείρημα που είχε αναφέρει ο κύριος Σπίρτζης νωρίτερα.

«Μπορώ να ζητήσω την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να το δώσουμε στα μέλη της επιτροπής – δεν μπορώ να διαβαθμίσω εγώ αυτό που στέλνει το ευρωπαϊκό όργανο». «Θα προσπαθήσω μέχρι το Σάββατο να το έχετε», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι:

«Μπορεί να μην είναι η Επιτροπή δημόσια διαβούλευση αλλά μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα» ενώ απευθυνόμενος στους αιτούντες βουλευτές τους εγκάλεσε λέγοντας ότι «δεν μπορεί τη μία να είστε λάτρεις ευρωπαϊκών κανονισμών και μετά όχι», για να λάβει την απάντηση του κυρίου Αμυρά:

«Εμείς δεν είμαστε λάτρεις μπορείτε να την δώσετε και σ’ εμάς».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε και σε προηγούμενο σημείο της συνεδρίασης εγείρει το ζήτημα των επιστολών αναρωτήθηκε γιατί δεν τις γνωστοποίησε (ως "βασικά έγγραφα") στην Επιτροπή ο ίδιος ο υπουργός τόσους μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νομοσχέδιο «ώστε να μην υπάρξει ίχνος πονηρής σκέψης».