ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: «Όχι» στη δημιουργία κέντρων τύπου «Γκουαντάναμο» για τους μετανάστες

Αβραμόπουλος: «Όχι» στη δημιουργία κέντρων τύπου «Γκουαντάναμο» για τους μετανάστες
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που συγκαλεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής συνάντησης, οι όροι παροχής ασύλου στην ΕΕ καθώς και η αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, αποτελούν δύο ζητήματα η επίλυση των οποίων «είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, όπως η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.

Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνει κάθετα αντίθετος σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη», τονίζει καταλήγοντας ο Έλληνας Επίτροπος.

Ολόκληρη η δήλωση του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί κοινή μας ευρωπαϊκή ευθύνη. Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα. Δεν είναι, όμως, η ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Αυτό θα είναι ακριβώς το αντικείμενο της άτυπης συνάντησης που συγκαλεί ο Πρόεδρος Γιούνκερ την Κυριακή ενόψει της Συνόδου των Ηγετών της επόμενης εβδομάδας.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, και συγκεκριμένα η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας. Σε ό,τι αφορά, ειδικά, το τελευταίο, προτείναμε τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία (EU Border Police) με ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων, και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Αρχή για το Άσυλο.

Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούμε να βρούμε νέες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές προκλήσεις, αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τις αρχές μας αυτές. Αντιτίθεμαι σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες. Θέλω να είμαι σαφής, δεν θα δεχτούμε συζήτηση για κάτι τέτοιο. Οι ιδέες αυτές είναι ενάντια στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και τις αξίες μας. Θέτουν σε αμφισβήτηση τα θεμέλια και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη. Και οι ώρες αυτές είναι ώρες ευθύνης για τις ηγεσίες και τους πολιτικούς της Ευρώπης. Θα κριθούμε αυστηρά από τις σημερινές και επόμενες γενεές Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων αν επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση στο σχετικά πρόσφατο οδυνηρό παρελθόν».