ΕΛΛΑΔΑ

Την αθωωτική απόφαση για τους «αυτόκλητους σερίφηδες» του Έβρου εξετάζει ο Άρειος Πάγος

Την αθωωτική απόφαση για τους «αυτόκλητους σερίφηδες» του Έβρου εξετάζει ο Άρειος Πάγος

Το κτήριο του Αρείου Πάγου 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης που αθώωσε τους τρεις κατηγορούμενους, κατοίκους του Έβρου, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο ως αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες και σερίφηδες», είχαν επιδοθεί σε πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών, «συλλαμβάνοντας» τους και υποδεικνύοντάς τους ως εμπρηστές εξετάζει πλέον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να της διαβαστεί η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης που αφορά στην υπόθεση των τριών κατηγορουμένων- κατοίκων του Έβρου, οι οποίοι μάλιστα είχαν αναρτήσει και σχετικό βιντεοληπτικό υλικό με τις πράξεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παραπομπή και η αθωωτική απόφαση

Οι τρεις άνδρες είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι – εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο – κλείδωσαν σε μεταφορικό τρέιλερ 13 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν, υποδεικνύοντάς τους ως εμπρηστές. Ωστόσο, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Ιουλίου αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης μετατράπηκε η βασική κακουργηματική κατηγορία της «αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά» σε «παράνομη κατακράτηση», η οποία όμως διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι εφέτες κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι δέχθηκαν, ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά άλλων πλημμελημάτων, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία, κ.λπ.

Κατόπιν αυτών, οι εφέτες επέβαλαν συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, σε καθέναν από τους τρεις κατηγορούμενους και επιπρόσθετα τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που μαγνητοσκόπησε το επίμαχο βίντεο (παραβίαση προσωπικών δεδομένων).

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την ίδια απόφασή του, μετέτρεψε την ποινή σε χρηματική προς 10 ευρώ ημερησίως και χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο.

Η εισαγγελική παρέμβαση του περασμένου Αυγούστου

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών, Γιώργος Σκιαδαρέσης, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες για παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, απέστειλε σχετική παραγγελία τόσο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας».