ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος για Σκοπιανό: Αλλαγή του Συντάγματος και εξάλειψη του αλυτρωτισμού

Παυλόπουλος για Σκοπιανό: Αλλαγή του Συντάγματος και εξάλειψη του αλυτρωτισμού
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σαφές μήνυμα κατά του αλυτρωτισμού από πλευράς της πΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του Ρ. Ρίβλιν τόνισε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της και να εξαλείψει τον αλυτρωτισμό για να λυθεί το ονοματολογικό και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την πΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (σ.σ. η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, που παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό προϋποθέτει τη χρήση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, εξηγώντας παράλληλα ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, έστειλε επίσης μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού.

Παίρνοντας αφορμή κατ' αρχάς από την επίσκεψη που ο Έλληνας Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και, την επίσκεψη, τώρα, του κ. Ρίβλιν -μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος- ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, τόνισε.

Η επίσκεψη Ρίβλιν

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Πριν από την είσοδο του κ. Ρίβλιν στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και ακολούθως ο Ισραηλινός Πρόεδρος εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αργότερα σήμερα, ο κ. Ρίβλιν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ μετά θα μεταβεί στην ισραηλινή πρεσβεία όπου θα βραβευτούν προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ