ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα κανάλια και τις άδειες

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα κανάλια και τις άδειες
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του σώματος, στις 4 Οκτωβρίου 2015. Δώδεκα ημέρες μετά, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Κατατέθηκε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει την ελληνική τηλεοπτική αγορά.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες και το ψηφιακό φάσμα επιδιώκεται η ρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και ορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη δημοπρασία που θα διεξαχθεί από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), δυνάμει της οποίας θα χορηγηθούν οι άδειες ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος και θεματικού περιεχομένου.

Στο σχέδιο νόμου εμπεριέχονται διατάξεις για τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, ενώ τροποποιείται παλαιότερος νόμος με σκοπό, όπως αναφέρεται, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και ο εξορθολογισμός των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ως Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς και παρεμβάσεις για τη δημιουργία Μητρώου των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνίας.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».

Επισήμανε δε ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχοντας λάβει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το νομοσχεδίο θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το ερχόμενο Σάββατο.

Διαβάστε:

Το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ