Κέντρο Διάσωσης Κητωδών ΑΡΙΩΝ: Με τον ζιφιό έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί
Κέντρο Διάσωσης Κητωδών ΑΡΙΩΝ: Με τον ζιφιό έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί
Η νέα σειρά podcast του CNN Greece για το περιβάλλον είναι το Eco Gen, που φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης, του εθελοντισμού που ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη. Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, υπεύθυνη κατανάλωση, είναι οι κεντρικοί άξονες που αναλύονται μέσα από σύντομες, σαφείς και περιεκτικές συνεντεύξεις με ειδικούς που κατέχουν το αντικείμενό τους και το επικοινωνούν στους πολίτες.
ECO GEN • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Για τα κητώδη που διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες μίλησε στο ECO GEN του CNN Greece η κ. Αιμιλία Δρούγα, βιολόγος και ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση του ζιφιού που ξεβράστηκε στην παραλία του Αλίμου. Η κ. Δρούγα εξηγεί πως στην Ελλάδα ζουν 14 διαφορετικά είδη κητωδών, από τα περίπου 90 που υπάρχουν στον πλανήτη – ένας πληθυσμός εξαιρετικά σημαντικός. Όπως εξηγεί, σε αυτά συγκαταλέγονται οι φώκιες Monachus monachus, πολλά είδη δελφινιών, όπως το ρινοδέλφινο που συναντούν οι άνθρωποι περισσότερο συχνά, αλλά και είδη φαλαινών που μπορεί να φτάνουν σε μήκος και τα 25 μέτρα.
Στην περίπτωση του ζιφιού που ονομάστηκε «Σωτήρης» και προ ημερών εξόκειλε στον Άλιμο, ο ΑΡΙΩΝ υποστηρίζει πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί το ζώο, που όμως υπέφερε εξαιτίας αρκετών ζητημάτων. Εν τούτοις, η κ. Δρούγα παρατηρεί πως οι περισσότεροι τον είδαν ως ευκαιρία για «σέλφι», καθώς δεν υπάρχει παιδεία και επαρκής ενημέρωση για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα κητώδη. Ο ΑΡΙΩΝ καθημερινά ενημερώνεται για περιπτώσεις κητωδών που ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές, με κυριότερη αιτία τη ρύπανση, την ηχορύπανση που μπορεί να προέρχεται από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και την ανθρώπινη συμπεριφορά, είτε πρόκειται για την αλιεία είτε για τη σύγκρουση με διερχόμενα σκάφη.
Η κ. Δρούγα ανέφερε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος ζιφιός τραυματίστηκε πιθανώς από σύγκρουση με σκάφος τη δεύτερη ημέρα που είχε βγει στα ρηχά, καθώς αρχικά είχε εντοπιστεί στα λιμανάκια Βουλιαγμένης χωρίς τραύμα.
Τέλος, η κ. Δρούγα επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης πολιτών αλλά και υπηρεσιών για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα κητώδες, είτε τραυματισμένο και ζωντανό, είτε νεκρό, ενώ υπογραμμίζει πως αυτά τα ζώα είναι άκακα και δεν έχουν πρόθεση να επιτεθούν στον άνθρωπο.