ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης: Τελευταίο μέτρο η αναδάσωση

Newsroom

ECO GEN • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 02

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης: Η αναδάσωση τελευταίο μέτρο

00.00/20:07

Η νέα σειρά podcast του CNN Greece για το περιβάλλον είναι το Eco Gen, που φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης, του εθελοντισμού που ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη. Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, υπεύθυνη κατανάλωση, είναι οι κεντρικοί άξονες που αναλύονται μέσα από σύντομες, σαφείς και περιεκτικές συνεντεύξεις με ειδικούς που κατέχουν το αντικείμενό τους και το επικοινωνούν στους πολίτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple Google

ECO GEN • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Να ενισχυθεί όσο γίνεται η φυσική αναγέννηση των περιοχών που κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ζητά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κ. Νίκος Πέτρου

Ο κ. Πέτρου μίλησε στο Eco Gen, τη σειρά podcast του CNN Greece για το Περιβάλλον, για τις δράσεις, τα προγράμματα και τους στόχους της παλαιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στην Ελλάδα, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η οποία μάλιστα, συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1951.

Η Εταιρεία εργάστηκε εξαρχής σε πολλά επίπεδα, όπως η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, αρχικά με τον εθνικό δρυμό Σαμαριάς (τη δεκαετία του 1960) και τον εθνικό δρυμό Πρεσπών αμέσως μετά, όπως τονίζει ο κύριος Πέτρου και επισημαίνει πως «καθοριστική ήταν η μορφή του Βύρωνα Αντύπα, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του περιβάλλοντος στη χώρα μας». Ο κύριος Πέτρου αναλύει στο Eco Gen τους πέντε τομείς δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, έργα για την προστασία ειδών και οικοτόπων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και τα δύο μεγάλα έργα του τουρισμού, για την αειφορική διαχείριση της παράκτιας ζώνης – τις Γαλάζιες Σημαίες - και το αντίστοιχο σήμα οικολογικής ποιότητας Green Key για τουριστικές μονάδες και ξενοδοχεία. «Καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Εταιρείας ήταν η συνεργασία με το Foundation for Environmental Education, FEE (Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)», τονίζει ο κ. Πέτρου, που είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο Ίδρυμα αυτό.

«Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι που ζήσαμε δίνουμε αρκετή έμφαση στα θέματα των δασών και των δασικών πυρκαγιών, με κύριο άξονα την πρόληψη», επισημαίνει ο ίδιος και παράλληλα εκτιμά πως ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δράσεις της εταιρείας είναι η συμμετοχή των τοπικών αρχών, αλλά και η πολλαπλή ανάμειξη διαφορετικών φορέων, που δυσχεραίνει το έργο της πρόληψης. Ο κ. Πέτρου αναφέρεται στο έργο της ΕΕΠΦ στα Κύθηρα, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των δασών του νησιού το 2008 και το 2017, εξηγώντας πότε καταφεύγουμε στην αναδάσωση – ως τελευταίο μέτρο και μόνο εφόσον η φυσική αναγέννηση έχει αφεθεί να «κάνει τη δουλειά της».

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα έγκειται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διάθεση και τη θέληση των εκπαιδευτικών, ενώ τα μοντέλα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται είναι πλέον παρωχημένα και την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει την καταλληλότερη εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να διδάξουν τα παιδιά.

Η παγκόσμια συνεννόηση που έγινε για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να γίνει και για την κλιματική αλλαγή, δείχνει τον δρόμο αυτό για το πώς πρέπει να κινηθούμε, πώς πρέπει να δράσουμε στο εξής, δηλώνει ο κύριος Πέτρου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Eco Gen του CNN Greece.