ECO GEN

Η νέα σειρά podcast του CNN Greece για το περιβάλλον είναι το Eco Gen, που φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης, του εθελοντισμού που ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη. Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, υπεύθυνη κατανάλωση, είναι οι κεντρικοί άξονες που αναλύονται μέσα από σύντομες, σαφείς και περιεκτικές συνεντεύξεις με ειδικούς που κατέχουν το αντικείμενό τους και το επικοινωνούν στους πολίτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple Google

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

08-12-2022

Coca-Cola Hellas: Μια διαχρονική και στοχευμένη στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη

Για τις δράσεις και τα σχέδια της Coca-Cola Hellas σχετικά με τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία, μίλησε στη σειρά podcast Eco Gen του CNN Greece ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κύριος Σταύρος Μουρελάτος. Αναπτύσσοντας τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, ο κύριος Μουρελάτος αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα για τη διαφύλαξη του νερού στα ελληνικά νησιά, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με γνώμονα το παγκόσμιο όραμα της εταιρείας «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με προϊόντα με λίγο ή καθόλου ζάχαρη και τη συμπερίληψη, ως στοιχείο του DNA της Coca-Cola. Παράλληλα, ο κύριος Μουρελάτος εξηγεί πώς πήρε ο ίδιος την απόφαση να επιστρέψει και να εργαστεί στην Ελλάδα, αλλά και ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν την Coca-Cola ως brand να ξεχωρίζει, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος στέκεται ιδιαιτέρως και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει η Coca-Cola με τον κλάδο HoReCa, συζητώντας τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει η εταιρεία στη στήριξη των ιδιοκτητών σε σχέση με τα ζητήματα ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
19:09
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
01-08-2022

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Οι «Γαλάζιες Σημαίες» και η ποιότητα του νερού της θάλασσας

Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως τα νερά της παραλίας που επισκεπτόμαστε για κολύμπι είναι καθαρά για να τα απολαύσουμε; Ποια «σημάδια» μπορούμε να αναγνωρίσουμε επί τόπου και δια γυμνού οφθαλμού; Η κυρία Δαρεία Βουρδουμπά, Περιβαλλοντολόγος-Ωκεανογράφος και συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης μίλησε στο ECO GEN του CNN Greece για όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τις ελληνικές ακτές. Επισημαίνοντας πως η βράβευση μιας ακτής με Γαλάζια Σημαία σημαίνει πως η συγκεκριμένη ακτή πληροί 33 διαφορετικά κριτήρια – από την ποιότητα των υδάτων έως την παροχή υπηρεσιών – εξηγεί πώς γίνονται οι μετρήσεις, από ποιους και ποια μπορεί να είναι η αιτία υποστολής της Σημαίας. Παράλληλα, η κυρία Βουρδουμπά εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει ο «αφρός» που πιθανόν να εντοπίσουμε σε μία ακτή, τι γίνεται με τα σκάφη που ρυπαίνουν ή μολύνουν τις παράκτιες περιοχές αλλά και τη σημασία παρουσίας θαλάσσιων οργανισμών σε μία ακτή.
19:27
20-07-2022

Podcast powered by Κωτσόβολος: Απαντάμε σε ερωτήσεις για το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή»

Στις ερωτήσεις των καταναλωτών για το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντά το CNN Greece με μία ειδική εκπομπή podcast powered by Κωτσόβολος. Ο επικεφαλής του Οικονομικού τμήματος του Ομίλου DPG Digital Media Δημήτρης Πεφάνης και ο επικεφαλής Οικονομικού Ρεπορτάζ του Newsbomb.gr Θανάσης Κουκάκης απαντούν αναλυτικά στις ερωτήσεις που έστειλαν το προηγούμενο διάστημα οι αναγνώστες του CNN Greece. Τι θα πρέπει να προσέξουμε στις αγορές αυτές που θα κάνουμε – ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το κλιματιστικό μας ή το ψυγείο και ο καταψύκτης μας για να είναι ενεργειακά ωφέλιμος για το σπίτι μας, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντώνται, με τη βοήθεια της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος. Ο Κωτσόβολος άλλωστε, κορυφαίος προορισμός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας, με πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα, ενώ διευκολύνει ακόμα περισσότερο να κάνουμε τις αγορές μας με πλάνο δόσεων. Παράλληλα, είναι και ο Νο 1 Ανακυκλωτής retailer συσκευών στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 2021 σύλλεξε και ανακύκλωσε περισσότερα από 9 εκατομμύρια κιλά συσκευών, ενώ συνολικά έχει ανακυκλώσει πάνω από 40 εκατ. κιλά συσκευών.
10:43
04-07-2022

WWF Ελλάς: Τροπικά ψάρια στις ελληνικές θάλασσες – Είναι επικίνδυνα; Ποια από αυτά καταναλώνουμε;

Για την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών μίλησε στο podcast ECO GEN του CNN Greece η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη θαλάσσιου τμήματος του WWF Ελλάς, εξηγώντας ποια είναι τα θηλαστικά, οι καρχαρίες αλλά και τα είδη ψαριών που φτάνουν κυρίως από τις τροπικές θάλασσες στη Μεσόγειο. Η κ. Αλμπερίνι εξηγεί αναλυτικά στο podcast ποιες φάλαινες και ποια είδη δελφινιών συναντάμε και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας, από τι κινδυνεύουν τα ζώα αυτά και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε εάν «συναντηθούμε» με ένα άτομο του πληθυσμού τους στη θάλασσα. Παράλληλα εξηγεί πως στην Ελλάδα ζουν περί τα 34 είδη καρχαριών, αλλά και πάρα πολλά τροπικά-ξενικά είδη, που αποτελούν απειλή για τα ενδημικά. Ένας από τους τρόπους μείωσης των πληθυσμών τους είναι μέσω της κατανάλωσης, η οποία πάντως πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς κάποια είδη είναι βρώσιμα – όπως η γαυροσαρδέλα – και κάποια τοξικά και επικίνδυνα, όπως ο λαγοκέφαλος. Παράλληλα, η Αμαλία Αλμπερίνι μιλά για τις δράσεις του WWF Ελλάς για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις συνεργασίες του με άλλους φορείς.
20:16
01-06-2022

Κοντός, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αλλάξει τα βουνά

Έχει όρια ο άνθρωπος στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος; Ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στα βουνά; Γιατί φέτος τόσα τραγικά δυστυχήματα στον ελληνικό χώρο της ορειβασίας; Ο Νίκος Κοντός, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης απάντησε στο ECO Gen του CNN Greece σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα.
21:03
20-05-2022

«My beach. Our Planet»: Η περιβαλλοντική δράση της Pernod Ricard Hellas στις ελληνικές ακτές

Σε δράσεις που σκοπό έχουν να αλλάξουν την κουλτούρα της κατανάλωσης στις ελληνικές παραλίες, ώστε να διατηρείται το περιβάλλον καθαρό, προχωρά η Pernod Ricard Hellas, υπό την πρωτοβουλία «My beach. Our Planet.». Ο κύριος Βασίλης Τάφας, S&R Project Leader στην Pernod Ricard Hellas μίλησε στο podcast ΕCO GEN του CNN Greece για το πλαίσιο και τους στόχους αυτών των δράσεων που ήδη υλοποιεί η εταιρεία, αποκαλύπτοντας τη συνέχειά τους στο μέλλον.
13:15
18-04-2022

Aegean Rebreath: Η θάλασσα είναι ο πλούτος μας και δεν την προστατεύουμε!

Επιμένουμε στις δράσεις πεδίου και δίνουμε δύναμη στις τοπικές κοινωνίες να ακουστούν στην κεντρική κυβέρνηση, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, μιλώντας στο ECO GEN του CNN Greece, ο Γιώργος Σαρελάκος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Aegean Rebreath. Η οργάνωση, που έχει θέσει στο επίκεντρο των δράσεών της τους καθαρισμούς του βυθού σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, μετρά ήδη περισσότερες από 70 δράσεις. Παράλληλα όμως, δημιούργησε ένα σημαντικό πρόγραμμα, το Δίκτυο Μπλε Δήμων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απαιτήσουν λύσεις για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και το κράτος να τους ακούσει. Ο κ. Σαρελάκος όμως, στέκεται ιδιαίτερα στον τρόπο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε τη θάλασσα – πολλές φορές χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό και χωρίς να συνειδητοποιούμε πως είναι ο πλούτος μας.
18:59
28-02-2022

Η ανακύκλωση στην τοπική αυτοδιοίκηση: Το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης

Για τον στόχο η εκτροπή απορριμμάτων στον δήμο Νέας Σμύρνης να φτάσει το 40% μιλά στη νέα εκπομπής Podcast ECO GEN του CNN Greece, ο Γιώργος Κρικρής, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας. Ο Κρικρής εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη αυτή την περίοδο, πώς ανταποκρίνονται οι πολίτες και πού «πέφτει το βάρος» για μία κατά δυνατόν καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Επισημαίνει τη σημασία της εκπαίδευσης της νέας γενιάς στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τονίζει πως πλέον οι δήμοι πρέπει να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση έντονων, σπάνιων έως τώρα, καιρικών φαινομένων, όπως ο πρόσφατος χιονιάς, που προκάλεσε την πτώση δεκάδων δέντρων στην περιοχή.
22:26
07-02-2022

Κέντρο Διάσωσης Κητωδών ΑΡΙΩΝ: Με τον ζιφιό έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί

Για τα κητώδη που διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες μίλησε στο ECO GEN του CNN Greece η κ. Αιμιλία Δρούγα, βιολόγος και ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση του ζιφιού που ξεβράστηκε στην παραλία του Αλίμου. Η κ. Δρούγα εξηγεί πως στην Ελλάδα ζουν 14 διαφορετικά είδη κητωδών, από τα περίπου 90 που υπάρχουν στον πλανήτη – ένας πληθυσμός εξαιρετικά σημαντικός. Στην περίπτωση του ζιφιού ο ΑΡΙΩΝ υποστηρίζει πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί το ζώο, που όμως υπέφερε εξαιτίας αρκετών ζητημάτων. Εν τούτοις, η κ. Δρούγα παρατηρεί πως οι περισσότεροι τον είδαν ως ευκαιρία για «σέλφι», καθώς δεν υπάρχει παιδεία και επαρκής ενημέρωση για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα κητώδη.
22:10
24-01-2022

Κώστας Λαγουβάρδος: Έντονες πλημμύρες και κύματα καύσωνα φέρνει το μέλλον στην Ελλάδα

Για το κλιματικό μέλλον της χώρας μας, όπως εκτιμάται με βάση τα δεδομένα από τα project στα οποία εργάζεται ο ίδιος, μίλησε στο podcast Eco Gen του CNN Greece ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος στάθηκε ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις κατά το περσινό καλοκαίρι και εκτίμησε πως κύματα καύσωνα θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον συχνότερα. Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες συγκεκριμένα, ενώ εντοπίζει το ζήτημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στην καλύτερη συνεργασία πολιτείας – επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ολιστικά κάθε έντονο φαινόμενο στο μέλλον. Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος μιλά στο podcast του CNN Greece και για τον φετινό, ιδιαίτερα ψυχρό Ιανουάριο.
10:35
20-12-2021

30 χρόνια WWF Ελλάς: Οι δράσεις, οι «νίκες» και οι απογοητεύσεις – Ο ρόλος της κοινωνίας

«Στα 30 χρόνια ύπαρξης του WWF Ελλάς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, όμως μας περιμένει ακόμα περισσότερη», δηλώνει στο Eco Gen του CNN Greece ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας. Πώς έχει αλλάξει το WWF αλλά και η ελληνική κοινωνία ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα αυτό το διάστημα; Ποια είναι η θέση της οργάνωσης για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το μέλλον; Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Καραβέλλα, έναν θαλάσσιο βιολόγο που βρέθηκε στο πεδίο με τo WWF από το 1993 και σήμερα είναι ο γενικός διευθυντής μίας από τις πιο ιστορικές οργανώσεις της χώρας, με βαθιά γνώση όσων συμβαίνουν στον χώρο του περιβάλλοντος.
28:10
29-11-2021

Save your Hood: Οι πολίτες ανέλαβαν δράση και «σώζουν» τις γειτονιές τους

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ο ιθύνων νους πίσω από το Save your Hood – Σώσε τη γειτονιά σου μιλάει στο νέο επεισόδιο του ECO GEN, του Podcast του CNN Greece για το Περιβάλλον. Μόλις σε έναν χρόνο ύπαρξης, αυτό το κίνημα που στηρίζεται στη δύναμη των εθελοντών του, έχει πραγματοποιήσει 3.700 δράσεις καθαρισμού σε γειτονιές όλης της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και σε ακόμα 11 χώρες του εξωτερικού. Από την πρώτη δράση καθαρισμού στη «χωματερή» που είχε δημιουργηθεί λόγω της εγκατάλειψης στα Τουρκοβούνια, οι εθελοντές έφτασαν να καθαρίσουν ακόμα και μια ολόκληρη παράνομη χωματερή στη Φθιώτιδα – μια «πληγή» στο περιβάλλον της περιοχής που έκτοτε έκλεισε οριστικά. Γιατί οι πολίτες ανταποκρίθηκαν τόσο άμεσα στο κάλεσμα του Save Your Hood και πώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα αυτή η ένθερμη αντίδραση; Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του κινήματος αυτού; Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά σε αυτό, μιλά στο ECO GEN για τις συγκινήσεις, τις επιτυχίες και το όραμά του για το Save Your Hood.
28:13
08-11-2021

WWF Ελλάς: Βιώνουμε ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα»

Η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στη Γλασκώβη και όσα αναμένουμε από αυτή, βρίσκονται στο επίκεντρο του τρίτου επεισοδίου του ECO GEN. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα Κλίματος και Ενέργειας του WWF Ελλάς, ο οποίος επισημαίνει πως πρόκειται για την πιο κρίσιμη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα μετά από εκείνη του Παρισιού του 2015 και πως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, θα κριθούν πολλά για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ο ίδιος σχολιάζει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Διάσκεψης και επισημαίνει ότι η χώρα μας, που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη περιοχή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα» και γι’ αυτό βιώνει την ενεργειακή κρίση σε τέτοιο βαθμό, καλώντας παράλληλα για άμεση λήψη πρωτοβουλιών και εφαρμογή λύσεων που θα αναστρέψουν την κατάσταση αυτή.
23:35
25-10-2021

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης: Η αναδάσωση τελευταίο μέτρο

Να ενισχυθεί όσο γίνεται η φυσική αναγέννηση των περιοχών που κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ζητά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κ. Νίκος Πέτρου. Ο κ. Πέτρου μίλησε στο Eco Gen, τη σειρά podcast του CNN Greece για το Περιβάλλον, για τις δράσεις, τα προγράμματα και τους στόχους της παλαιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στην Ελλάδα, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η οποία μάλιστα, συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης.
20:07
11-10-2021

Ινστιτούτο Περιβάλλοντος: Η Αττική έχασε τους «πνεύμονές» της

O κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του CLIMPACT δηλώνει στο ECO GEN πως στόχος του προγράμματος, της «Εθνικής Ελλάδος» των επιστημόνων που ασχολούνται με το περιβάλλον στη χώρα μας, είναι η ανάπτυξη εργαλείων που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Ο κ. Μιχαλόπουλος εξηγεί για ποιους λόγους η Μεσόγειος, που επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση, θα μπορούσε να είναι case study για ολόκληρο τον πλανήτη, τι δείχνουν οι μετρήσεις, αλλά και τι περιμένουμε να συμβεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στους πνεύμονές της, ακριβώς όπως και ο άνθρωπος δέχεται πλήγμα στο αναπνευστικό του σύστημα από την πανδημία του κορωνοϊού.
20:35