ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματος

Σε φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματος

Το 2017 έφερε μαζί του ένα νέο κύκλο περικοπών στις συντάξεις αλλά και επιβαρύνσεις για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές.

Από τους 1.600.000 αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι 900.000 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές έως και 30%. Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα κεφαλικό φόρο που οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός τους καθώς το κράτος παρακρατεί για φόρους και εισφορές το 70% αυτού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κατρούγκαλου, ασφαλιστικό χαράτσι 20% εφεξής θα καταβάλλουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ από 1/1/2017. Αυτό θα αποτελεί την εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό (20%) επί του καθαρού εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία.

Το εισόδημα με βάση το οποίο θα υπολογιστεί η εισφορά αυτή θα είναι εκείνο του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2015 – για το 2016 δεν έχουν κατατεθεί δηλώσεις. Η ελάχιστη εισφορά την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, ακόμα και αν δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ακόμα και ζημιές, είναι 117 ευρώ/μήνα ή 1.406 ευρώ/ έτος. Και η μέγιστη εισφορά είναι 1.172 ευρώ ανά μήνα ή 14.064 ευρώ ανά έτος.

Υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορά 20% και οι ασφαλισμένοι που ασκούν περισσότερες από μία επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και αν αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι (σ.σ.: αναμένεται αναλυτική εγκύκλιος επ’ αυτού). Μάλιστα το εισόδημα που καταβάλλεται μέσω δελτίου επαγγελματικής δαπάνης θα αποτελέσει μέρος της βάσης υπολογισμού της εισφοράς.

Παράλληλα, εκτός από τα 11 ψαλίδια που επέβαλε σε συντάξεις και επιδόματα ο νόμος Κατρούγκαλου, μειώσεις στις συντάξεις έως και 30% θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του νέου έτους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Με το νέο καθεστώς όσοι αποχωρήσουν από τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και άνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ