ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πόσα θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πόσα θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εισοδηματική ενίσχυση, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές – αγαθά και μέριμνα για την επανένταξη στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύηςπου εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 30 δήμους και περίπου 35.000 νοικοκυριά.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εξαπλώνεται σε 270.000 νοικοκυριά και 700.000 ωφελούμενους από 1/1/2017.

Τα ποσά που θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι

Η διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα και στο εγγυημένο ποσό που του αντιστοιχεί θα είναι, σύμφωνα με το Έθνος, το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης που θα εισπράττουν οι δικαιούχοι κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, μία οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ τον μήνα. Αν το συνολικό της εισόδημα είναι 250 ευρώ, τότε θα εισπράττει από το πρόγραμμα του ΚΕΑ 150 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί δικαιούται εγγυημένο εισόδημα 300 ευρώ. Εάν λαμβάνει 100 ευρώ εισόδημα τον μήνα από άλλη πηγή, τότε θα εισπράττει 200 ευρώ. Εάν το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης υπερβαίνει τα 100 ευρώ τότε το μισό (50%) θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό (50%) με προπληρωμένη κάρτα η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη.

pinakas

Οι δικαιούχοι θα έχουν επίσης διασύνδεση με συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως:

-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.

-Παροχή σχολικών γευμάτων.

-Παραπομπή σε δομές κοινωνικής υποστήριξης.

-Ένταξη σε προγράμματα αντιμετώπισης φτώχειας.

-Ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης κα.

Επίσης οι δικαιούχοι θα προωθούνται σε δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας εφόσον είναι κάτω των 65 ετών και μπορούν να εργαστούν. Εάν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, υποχρεούνται να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας. Στόχος είναι το 10% των ωφελούμενων να εντάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αγορά εργασίας – μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κα.

Το πρόγραμμα πληρωμών της πρώτης φάσης

Το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου πληρώνεται για πρώτη φορά το ΚΕΑ, σε όσους κατοίκους 30 δήμων εντάχθηκαν στην πρώτη πιλοτική φάση. Όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν τον Ιούλιο θα εισπράξουν εισοδηματική ενίσχυση δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) ενώ όσων εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα πάρουν για έναν μήνα. Εκτιμάται ότι στην πρώτη φάση θα μπουν στο πρόγραμμα 35.000 νοικοκυριά, δηλαδή 91.000 δικαιούχοι.