ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρώτος health influencer από το μακρινό 1858 και οι διαχρονικές συμβουλές του

Ο πρώτος health influencer από το μακρινό 1858 και οι διαχρονικές συμβουλές του

Μια φωτογραφία χωρίς ημερομηνία του Αμερικανού ποιητή Walt Whitman που πέθανε στις 26 Μαρτίου 1892. 

AP

Οι έντονες απόψεις του ποιητή, που περιγράφονται σε ένα άρθρο του 1858 με τίτλο Manly Health and Training, είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με πολλούς δημοφιλείς γκουρού που λειτουργούν στη σύγχρονη σφαιρα των influencers.

«Καθημερινές βουτιές σε κρύο νερό. Απαλλαγή από την καφεΐνη και το ποτό. Εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή σας. Έλεγχος των σεξουαλικών σας ορέξεων. Βγείτε σε εξωτερικούς χώρους και πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να χτίσετε κορμί. Κάντε όλα αυτά και θα είστε στον δρόμο για να επιτύχετε τις "υψηλότερες δυνάμεις" που προορίζονται για τον "στιβαρό και τέλειο άντρα"» έγραφε ο Walt Whitman.

Αυτή είναι η συμβουλή ενός πρωτοπόρου influencer ευεξίαw, του από καιρό μακαρίτη Αμερικανού ποιητή και αυτοαποκαλούμενου Βάρδου της Δημοκρατίας, Walt Whitman, του οποίου το μεγάλο έργο, Leaves of Grass, τον έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της χώρας.

Ο Whitman πέρασε τη μισή του ζωή δουλεύοντας ως ανεξάρτητος συντάκτης, στοιχειοθέτης, συνθέτης και δημοσιογράφος. Ανάμεσα στα εκατοντάδες κομμάτια εφημερίδων που έγραψε, υπάρχει ένα συγκεκριμένα που μας λέει πολλά για το σήμερα και το πως το ζούμε μέσα από τους Health influencers: μια σειρά δοκιμίων 13 μερών από το 1858 με τίτλο Manly Health and Training, που δημοσιεύτηκε στο Manhattan broadsheet the New York Atlas με το ψευδώνυμο Mose Velsor (Velsor ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας του Whitman). Ο Whitman καθιερώθηκε ως συγγραφέας το 1916.

Το Manly Health είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας που ουσιαστικά΄εφευρίσκει το είδος για τους άνδρες. Εκδίδεται σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο σε δημοσιογραφικό ύφος, καλύπτει προοδευτικά τα πάντα, από τη διατροφή και την άσκηση μέχρι την εκπαίδευση και την κατάλληλη χειμερινή μόδα, ταλαντευόμενος μεταξύ της υψηλής σοβαρότητας και του εφήμερου.

Ο Whitman στο άρθρο του κατηγορεί την πολιορκημένη αρρενωπότητα στις «τεχνητές» ζωές στη σύγχρονη κοινωνία – καθιστικές «εργασίες σε εσωτερικούς χώρους», αποσύνδεση από τη φύση – και προτείνει ότι οι λύσεις μπορεί να βρίσκονται σε προγενέστερους τρόπους ζωής. Ομοίως, στον κόσμο της σύγχρονης ανδρικής ευεξίας, η φανταστική φιγούρα του αρχαίου άνδρα και οι απλούστεροι τρόποι ζωής χρησιμοποιούνται, ξανά και ξανά, ως τοτεμικές λύσεις στην τρέχουσα ανδρική αδιαθεσία. Κι όμως ο Whitman ήταν ο πρώτο που το έκανε αυτό πράξη, όπως σήμερα το βλέπουμε να το κάνουν οι influencers μέσα στα social media.

walt whitman manly health article

Ο Οδηγός για την υγεία και τον άνδρα του Γουόλτ Γουίτμαν

Ten Speed ​​Press

Το μπάνιο και το κολύμπι στο κρύο νερό που προτείνει ο Whitman στο Manly Health είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους τρεις πυλώνες της μεθόδου Wim Hof, μια κορυφαία τάση ευεξίας με φαινομενικά αρχαία προέλευση, η οποία συγκαταλέγει τους Chris Hemsworth και Tom Cruise μεταξύ των πολλών της. υπερασπιστών. Επινοήθηκε από τον Ολλανδό Wim Hof ​​- AKA the Iceman - η μέθοδος επικεντρώνεται στην έκθεση σε υπερβολικό κρύο προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι «παλαιοί μηχανισμοί επιβίωσης» που θα επιστρέψουν το «σώμα και το μυαλό» μας.

Τελικά όμως πως πρέπει να διαβάσουμε τον Whitman; Θα έπρεπε να τον διαβάζουμε τον Whitman ως πατριώτη σοβινιστή ή ως έναν δημοσιογράφο που θέλει να βγάλει γρήγορα χρήματα με ένα σωρό αυθόρμητες συμβουλές ευεξίας;

Ενώ ο Velsor έγραφε στο Manly Health, ο Whitman ήταν απασχολημένος γράφοντας πληθώρα νέων ποιημάτων για να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την τρίτη έκδοση του Leaves of Grass, μετατρέποντας τη συλλογή που δεν αγαπήθηκε από τους κριτικούς σε έναν εκτεταμένο κατάλογο ονείρων της Αμερικής που θα γινόταν κανόνας στον κόσμο της ποίησης.

Με πληροφορίες από: Ice baths, rare steak and no masturbation: was Walt Whitman the first wellness influencer?