ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση η Χεζμπολάχ - Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ

Μεσανατολικό: Αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση η Χεζμπολάχ - Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ

Μαχητές της Χεζμπολάχ

AP Photo/Bilal Hussein

Το χτύπημα που έχει στοιχίσει τη ζωή στα κατεχόμενα από το Συρία εδάφη του Ισραήλ είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως η Χεζμπολάχ δεν θα εγκαταλείψει τα χαρακώματα.

Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα ενάντια σε ισραηλινούς από την αρχή της έντασης και το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου έγινε χθες στα βόρεια της χώρας. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως υπάρχουν 12 θάνατοι ισραηλινών πολιτών, αλλά κυρίως πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικρά παιδιά.

Η επιλογή του στόχου επίσης είναι μία ξεκάθαρη συνθήκη πρόκλησης από την πλευρά του Ισραήλ το οποίο ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως θα υπάρξει απάντηση.

Η Χεζμπολάχ επίσημα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην συνδεθεί το χτύπημα με την οργάνωση.

Δεδομένα υπάρχουν τόσο από τα συστήματα ασφαλείας του Ισραήλ, όσο και από αμερικανικά συστήματα που είναι ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή εδώ και μήνες λόγω της έντασης με τη Χαμάς στη Γάζα. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ και καιρό είναι διπλό και δεν αφορά μόνο το Ισραήλ.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η Χεζμπολά εκτός από παραστρατιωτική οργάνωση είναι και κυβερνητικός εταίρος στον Λίβανο. Εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να «καθαρίσει» στον Βορρά με τον τρόπο που το κάνει εδώ και μήνες στο Νότο τότε η κλιμάκωση στην περιοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που όλος ο πλανήτης ζει εδώ και μήνες.

Εάν η «απάντηση» από το Τελ Αβίβ περιλαμβάνει χτυπήματα από μαχητικά σε στόχους και θέσεις της Χεζμπολά τότε δεν θα υπάρξει σημαντική μεταβολή από αυτό που συμβαίνει ήδη. Το γεγονός όμως πως ήδη ΗΠΑ και ΟΗΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε συστάσεις αυτοσυγκράτησης δείχνει πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ίσως έχει πάρει την απόφαση να ανοίξει το κεφάλαιο στα Βόρεια.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή ο στρατός της χώρας διαθέτει ανεπτυγμένες πολύ σημαντικές σε αριθμό δυνάμεις κυρίως από επίλεκτα σώματα των μονάδων του. Οι δυνάμεις αυτές προς το παρόν έχουν αναλωθεί σε ασκήσεις και φύλαξη των συνόρων καθώς τα χτυπήματα προς τα νότια του Λιβάνου γίνονται με drones και μαχητικά.

Εάν τελικά ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ μπουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο τότε δεν αποκλείεται η κατάσταση να εκτραχυνθεί.

Είναι δεδομένο πως μία εισβολή στο Λίβανο θα είναι πολύ διαφορετική από την επιχείρηση στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη από τη Χαμάς και το σημαντικότερο εξοπλισμένη με συστήματα άμυνας και επίθεσης ενός κανονικού στρατού. Η Τεχεράνη έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να εξοπλίσει με τα καλύτερα δικά της οπλικά συστήματα τη Χεζμπολάχ και η οργάνωση αναμένεται να πιέσει πολύ προκειμένου σε μία ενδεχόμενη εισβολή στα νότια του Λιβάνου να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη και από την εθνική άμυνα και το στρατό της χώρας.

Ο ρόλος της Τεχεράνης

Προβλήματα σε μία νέα ανάφλεξη θα υπάρξουν και για την Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ πέρα από το μακρύ χέρι του Ιράν στην περιοχή είναι και ο παράγοντας που έχει κρατήσει σε συγκεκριμένα επίπεδα την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις του Ισραήλ στη συγκεκριμένη ζώνη.

Αν η Χεζμπολάχ βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με το Τελ Αβίβ τότε είναι δύσκολο η Τεχεράνη να μείνει αμέτοχη. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούμε και πάλι στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες με χτυπήματα από και προς τους δύο ορκισμένους εχθρούς μόνο που τώρα ο νότιος πόλος της Χαμάς δεν θα μπορεί να αντεπιτεθεί και να παρενοχλήσει το Ισραήλ.

Όποιο κι αν είναι το επόμενο κεφάλαιο της γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι ξεκάθαρο πως σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο να υπάρξει ηχηρή και κυρίως αποτελεσματική διπλωματική παρέμβαση από την Ουάσιγκτον.