ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη στην ELFE

Έρευνα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη στην ELFE
EUROKINISSI

Στη διερεύνηση της υπόθεσης της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα, της εταιρείας συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ και έχει μεγάλες οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προχωράει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύμπραξη με την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τις ροές του χρήματος μέσω παρένθετων και συνδεδεμένων εταιρειών με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Να σημειωθεί πως προ διμήνου η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη βάση της μήνυσης που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου σε βάρος του επιχειρηματία και άλλων 11 προσώπων για την υπόθεση της ELFE. Η ποινική δίωξη αφορά στα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μήνυση της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και πως η ποινική δίωξη άργησε να ασκηθεί. Στην πολυσέλιδη μήνυση που είχαν καταθέσει στην κ. Τουλουπάκη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, μηδενικής ή ισχνής πιστοληπτικής ικανότητας, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα φέσια αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, η οποία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Η μήνυση της ΔΕΠΑ

Στο κείμενο της μήνυσης της ΔΕΠΑ που είχε αποκαλύψει πρώτο το CNN Greece αναφερόταν πως η νέα Διοίκηση της εταιρείας θεώρησε άμεση την ανάγκη κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς, καθώς διαπίστωσε πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και η «εγκληματική του ομάδα» μετέρχονται συνεχώς νέες μεθοδεύσεις εξαπάτησης, κάποιες από τις οποίες στρέφονται όχι μόνον κατά της ΔΕΠΑ, αλλά και κατά των δικαστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ στρεφόταν και κατά παντός άλλου υπεύθυνου, γεγονός που κατέδειξε πως η νέα Διοίκηση, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει στο απυρόβλητο στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας, εφόσον η εισαγγελική έρευνα καταδείκνυε πως φέρουν ευθύνη για τη ζημία που έχει υποστεί η ΔΕΠΑ από τις βλαπτικές πρακτικές της ELFE.

Αυτή άλλωστε ήταν η εντολή που έδωσαν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ ως βασικοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω του ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ υπό τον πρώην CEO Θόδωρο Κιτσάκο επέτρεψε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διογκώσει με τις μεθοδεύσεις του τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ (διαπραγματευόταν για μήνες τη μεταβίβαση δεσμευμένων και βεβαρημένων ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ).

Οι μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη

Να σημειωθεί πως όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε το 2009 τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) το χρέος της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ήταν 59 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος αυτό όχι μόνον έχει διπλασιαστεί, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του είναι και ακάλυπτο γεγονός που καθιστά την ELFE «ωρολογιακή βόμβα» τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για την κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη μήνυση, στο τέλος του 2014 τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, αλλά εν συνεχεία αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ έγινε με «απατηλά μέσα» και με ψευδείς υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους. Ειδικά το τελευταίο έτος τα φέσια αυξήθηκαν με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, προκειμένου όπως αναφέρεται στη μήνυση «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».