ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν οι 790 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 2% στην Ευρώπη

Χάθηκαν οι 790 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 2% στην Ευρώπη
Οι ευρωαγορές βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά τη σύντομη ανάπαυλα που προσέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλίμα συχνών εναλλαγών επικράτησε σήμερα στην εγχώρια αγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταβάλει σημαντική προσπάθεια να αποφύγει το πτωτικό κλίμα της Ευρώπης.

Τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν καταφέρει να κρατήσουν μία κοινή κατεύθυνση, υπό την πίεση των διεθνών εξελίξεων με φόντο την ενεργειακή κρίση, τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανασφάλεια των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρήκε στήριγμα στην έκθεση της Unicredit, η οποία ανέβασε την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 5,7% για το 2022 και προέβλεψε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,7% για το 2023.

Όμως παρά την ενδοσυνεδριακή άνοδο, στις 15:19 ο ΓΔΤ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 788,46 μονάδες με πτώση 0,37% και τον τζίρο στα 52,31 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά τη σύντομη ανάπαυλα που προσέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για έκτακτη αγορά κρατικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,02% στις 381,54 μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για τον αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά ή για το πώς η κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει την οικονομία για να τονώσει την ανάπτυξη.

Νέα πτώση για την στερλίνα

Πτώση κατά 1% περίπου στα 1,078 δολάρια κατέγραψε εκ νέου η στερλίνα το πρωί της Πέμπτης, συνεχίζοντας τη «βουτιά» των τελευταίων ημερών σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, υπό την πίεση των κυβερνητικών εξαγγελιών για την εφαρμογή ενός πακέτου φοροαπαλλαγών ύψους 161 δισ. στερλινών.

Το πρόγραμμα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έτυχε θερμής υποδοχής, με τις αγορές να προεξοφλούν πως θα διογκώσει το βρετανικό χρέος, ενώ κατά των ανακοινώσεων αναφέρθηκαν τόσο το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, όσο και ο διεθνής Οίκος αξιολογήσεων Moody’s, ο οποίος εκτίμησε πως το βρετανικό σχέδιο είναι «πιστοληπτικά αρνητικό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε του οικονομικού της σχεδίου που προκάλεσε τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, λέγοντας σήμερα, Πέμπτη, ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε «αμφιλεγόμενα» μέτρα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και ότι δεν θα αλλάξει πορεία παρά την αναταραχή.

«Αυτό είναι το σωστό σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει», δήλωσε η Τρας σε σειρά συνεντεύξεων με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.

Ερωτηθείσα εάν θα αλλάξει πορεία σε ό,τι αφορά το μίνι προϋπολογισμό που σόκαρε τις αγορές με το μέγεθος των φορολογικών του μειώσεων και του κρατικού δανεισμού, η Τρας δήλωσε: «Δεν αποδέχομαι τη λογική αυτής της ερώτησης».