BoE: Έκτακτες αγορές ομολόγων για να ρίξει τους τόνους στις αγορές
Ανανεώθηκε:
Σε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά από σήμερα μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας, με φόντο το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει περικοπές φόρων και έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Σε σχετική ανακοίνωση της, η BoΕ αναφέρει πως – με ισχύ από σήμερα - θα ξεκινήσει τις αγορές «σε όποιο εύρος χρειαστεί» ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.
«Εάν η δυσλειτουργία στις αγορές συνεχιστεί, θα μπορούσε να αυξηθεί το ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και σε μείωση των πιστωτικών ροών στην πραγματική οικονομία» υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Παράλληλα, η BoE στην ανακοίνωση της αναφέρει πως η νομισματική επιτροπή της τράπεζας «δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια της όσο χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 2,25%, την προηγούμενη εβδομάδα.
Τέλος, σε μια προσπάθεια να μην «κάψει» την δημοπρασία ομολόγων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτές τις μέρες, η Bank of England αποφάσισε να την αναβάλλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Επικρίσεις από ΔΝΤ και Moody's
Κριτική στη νέα οικονομική στρατηγική της Βρετανίας άσκησαν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, για το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε την Παρασκευή 23/9 για τη μείωση των φόρων μέσω τεράστιων αυξήσεων δανεισμού.
Οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της Moody’s καλούν τη χώρα να επαναξιολογήσει την πολιτική της. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι προτάσεις, που έστειλαν τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό των 1,03227 δολαρίων, πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα, ενώ αμφισβήτησε την λογική τους.
«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά προγράμματα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική», τόνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ τόνισε πως ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών στις 23 Νοεμβρίου, θα παράσχει μια πρώιμη ευκαιρία στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει τρόπους για την παροχή στήριξης που είναι πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ιδιαίτερα εκείνα που ωφελούν εκείνους με υψηλά εισοδήματα.
Ακόμα πιο καυστική η Moody’s, δήλωσε πως οι μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ήταν «credit negative» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια διαρκής κρίση εμπιστοσύνης που προκύπτει από τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης που οδήγησε σε διαρθρωτικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα μπορούσε να αποδυναμώσει μόνιμα την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η Moody’s.
Τι περιλαμβάνει το Βρετανικό Σχέδιο
Πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες και μείωση των φόρων ανακοίνωσε η νέα βρετανική κυβέρνηση με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ανησυχεί τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng, η Βρετανία πιστεύει ότι θα διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κόστος 60 δισ. στερλίνων, τους έξι επόμενους μήνες, όμως οι ανακοινώσεις προκάλεσαν κατάρρευση στην αξία των βρετανικών assets τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Kwarteng δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το κόστος του προγράμματος ή τις επιπτώσεις στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος και του δανεισμού, όμως μια ανεξάρτητη ανάλυση υπολογίζει πως το νέο πρόγραμμα θα κοστίσει στους φορολογούμενους περί τα 190 δισ. στερλίνες (ή 207 δισ. δολάρια) αυτό το οικονομικό έτος.
Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.
Να θυμίσουμε πως η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανέλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι θέλει να βγάλει την οικονομία από τα χρόνια στάσιμης ανάπτυξης, με βαθιές φοροαπαλλαγές και απορρύθμιση.
«Βουτιά» για την στερλίνα
Απόρροια του «μίνι-προϋπολογισμού» που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση είναι η μεγάλη κινητικότητα με τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές με κυριότερη την «βουτιά» που καταγράφηκε στην τιμή της βρετανικής λίρας.
Η αντίδραση της στερλίνας στις κυβερνητικές ανακοινώσεις ήταν άμεση και ακραία, καθώς έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα έχασε σχεδόν 3,6% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή και συνέχισε την πτωτική του πορεία κάτω από τα 1,04 δολάρια το πρωί Δευτέρας, στο νέο άνοιγμα της αγοράς στο Λονδίνο.