ΑΓΟΡΕΣ

Η πτώση της στερλίνας φέρνει «κακά νέα»

Η πτώση της στερλίνας φέρνει «κακά νέα»
Η αντίδραση της στερλίνας στις κυβερνητικές ανακοινώσεις ήταν άμεση και ακραία, καθώς έφτασε σε ιστορικό χαμηλό Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Απόρροια του «μίνι-προϋπολογισμού» που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση είναι η μεγάλη κινητικότητα με τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές με κυριότερη την «βουτιά» που καταγράφηκε στην τιμή της βρετανικής λίρας.

Η αντίδραση της στερλίνας στις κυβερνητικές ανακοινώσεις ήταν άμεση και ακραία, καθώς έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα έχασε σχεδόν 3,6% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή και συνέχισε την πτωτική του πορεία κάτω από τα 1,04 δολάρια το πρωί Δευτέρας, στο νέο άνοιγμα της αγοράς στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, η αγορά δείχνει να κάνει προσπάθειες ανάκαμψης και το πρωί της Τρίτης κινήθηκε κοντά στα 1,08 δολάρια, όμως παρέμεινες σε χαμηλό 37ετίας.
Όμως πέρα από την χαμηλή τιμή συναλλαγών η πτώση της στερλίνας φέρνει «κακά νέα» γενικότερα, αναφέρει σχετικά ανάλυση του CNNi.

Ακριβότερες εισαγωγές

Πιο αναλυτικά, παρότι η πτώση της αξίας ενός νομίσματος μπορεί να φανεί «χρήσιμη» για τους κατασκευαστές, κάνοντας οικονομικότερες τις εξαγωγές τους και συνεπώς πιο φιλικές προς τους πελάτες τους, το ευρύτερο οικονομικό κλίμα δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει την εξέλιξη αυτή ως θετική.

Για την ακρίβεια, λειτουργεί αντίστροφα και προκαλεί ανησυχία για το πως θα μεταφραστεί στο κόστος των εισαγωγών Ειδικά, το κόστος της ενέργειας είναι ένα σοβαρό σημείο ανησυχίας, καθώς πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και τα εμπορεύματα πληρώνονται τυπικά σε δολάρια.

Και ενώ οι - λοιπές - ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν «αγώνα» με τον χρόνο για να αυξήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου, με φόντο την ρωσική προκλητικότητα και τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για μόνιμη διακοπή των μεταφορών, το Ηνωμένο Βασίλειο μένει πίσω, καθώς δεν έχει την αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα, αφήνοντας την χώρα ακόμα πιο εκτεθειμένη στις έντονες διακυμάνσεις των αγορών.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως η στερλίνα σημείωσε πτώση και έναντι του ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος για τους Βρετανούς εισαγωγείς, όχι μόνο στο μέτωπο της Ενέργειας.

Ήδη από το Brexit και μετά, το πλήγμα για τις βρετανικές εισαγωγές, από τα τρόφιμα και τα λουλούδια μέχρι τις πρώτες ύλες στη βιομηχανία, ήταν σοβαρό πλήγμα και οι δύο πλευρές (Βρετανία – ΕΕ) έχουν επιδοθεί σε σειρά διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια μέση λύση, τόσο όσον αφορά την επάρκεια των προϊόντων, όσο και για τις τιμές. Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις δεν έχουν φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα για την Βρετανία και η τιμή της στερλίνας αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα.

Σύμφωνα με το Politico, το Λονδίνο υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες επιβραδύνουν την ενεργειακή συνεργασία λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τη λειτουργία του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα βασικό μέρος της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit που ρυθμίζει το εμπόριο μεταξύ της περιοχής και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Υψηλότερο κόστος δανεισμού

Την ίδια ώρα καταγράφηκε μια απότομη άνοδος και στα κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στα επακόλουθα της «βουτιάς» στην τιμή της στερλίνας – μετά τον «μίνι-προϋπολογισμό», ο οποίος προβλέπει κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στη χώρα και μείωση του βασικού συντελεστή τον ερχόμενο Απρίλιο, ήταν και η άνοδος των βρετανικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν ανέβει στο 4,073%, μέχρι στιγμής για τον Σεπτέμβριο, από το 2,882%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Τράπεζα της Αγγλίας θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά για να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και εκτιμούν πως η αύξηση των επιτοκίων θα φτάσει κοντά στο 6% μέχρι την άνοιξη του 2023. Η πτώση της λίρας πυροδότησε εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, σε συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωσε πως αναμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να περιέλθει σε μια «βαθιά και μακρά» ύφεση.

«Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για να μπούμε στον σωστό δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό η λίρα να σκαρφαλώσει ξανά στα 1,15 δολάρια από την ισοτιμία.