ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Ανόβερο και ματαίωση φιλικού Γερμανίας-Ολλανδίας λόγω «απειλής»

Συναγερμός στο Ανόβερο και ματαίωση φιλικού Γερμανίας-Ολλανδίας λόγω «απειλής»
REUTERS/Fabian Bimmer

Ενώ ακόμα δεν έχουν κοπάσει οι ανησυχίες για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, νύχτα τρόμου ζει και το Ανόβερο απόψε καθώς ο φιλικός αγώνας της Γερμανίας με την Ολλανδία δεν ξεκίνησε καν εξαιτίας απειλής για «πιθανή επίθεση».

Στον αγώνα επρόκειτο να μεταβεί και η Άγκελα Μέρκελ ως ένδειξη συμπαράστασης για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή στο Stade de France.

"Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ", εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Aρχικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το στάδιο έπρεπε να εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας λόγω εντοπισμού «ύποπτου αντικειμένου», ενώ το γερμανικό πρακτορείο, επικαλούμενο γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, μετέδωσε πως υπήρχαν ενδείξεις για «απειλή επίθεσης», οι οποίες έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό της σύγχυσης γύρω από τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση του φιλικού ότι δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου NTV είπε στο CNN πως οι αρχές στο Ανόβερο της Γερμανίας εντόπισαν εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας, αλλά και ένα δεύτερο ύποπτο αντικείμενο σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του περιοδικού Focus ανέφεραν ότι κοντά στο γήπεδο βρέθηκε ένα ημιφορτηγό το οποίο είχε μετατραπεί σε ασθενοφόρο ώστε να μην κινήσει υποψίες και το οποίο ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, ενώ «ύποπτο αντικείμενο» φαίνεται ότι εντοπίστηκε τελικά και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Αννόβερο.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Syker Kreiszeitung, κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Η αστυνομία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία της πόλης και ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ενώ το μετρό δεν σταματά σε κάποιους σταθμούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλά, σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Ανόβερου, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις αποψινές εκδηλώσεις.