ΑΓΟΡΕΣ

Σε μικτό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Σε μικτό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ
AP/Michael Probst

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε μικτό έδαφος, μετά την άνοδο των παγκόσμιων αγορών την περασμένη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης ήταν οριακά χαμηλότερα στις πρώτες συναλλαγές, με πτώση 0,02%, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να αποκλίνουν.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 0,37%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 0,92%.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα νίκης για τις παγκόσμιες μετοχές μετά την πρόσφατη νευρικότητα και μεταβλητότητα της αγοράς.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν σταθερά κέρδη την περασμένη Παρασκευή, ενισχυμένες από τα εβδομαδιαία στοιχεία της περασμένης Πέμπτης για τις αιτήσεις ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις. Αυτό σηματοδότησε περαιτέρω στους επενδυτές ότι η πρόσφατη νευρικότητα για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν υπερβολική.

Σύμφωνα με το CNBC, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια σειρά από ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών και στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαπραγμάτευσης της Κυριακής.

Η Wall Street προσβλέπει στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ την Παρασκευή, αναζητώντας περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων. Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed πρόκειται επίσης να δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις κερδών. Οι δημοσιεύσεις δεδομένων περιλαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Ισπανίας.